Vladimir Đukanović i Sanda Rašković Ivić

FOTO: mc.rs
Vladimir Đukanović poslanik SNS

FOTO: mc.rs

Sanda

Rašković

Ivić

samostalni

poslanik

Mandatar Brnabić, zajednički interes   Mandatar po meri premijera
Mi nismo stranka koja ima čvrstu ideologiju. Kod nas imate ljude koji su liberalno orijentisani, levo orijentisani, koji su krajnje desno ili nacionalno orijentisani ali imate i zajednički interes a to je da Srbija bude bolja. Ovo je za mnoge od njih u stranci nešto novo. Prvo da žena bude premijer. S druge strane njeno seksualno opredeljenje, koje ona međutim nikada ne ističe. Nije ona neko ko nameće tu ideologiju. Gospođa Brnabić nije to nikada radila i mislim da je prvi put u životu na gej prajdu bila prošle godine i to, kao ministar, na poziv.

Mi objektivno jesmo jedno tradicionalno društvo. I meni je kada je postala ministar bilo malo neprijatno, ali znate kada upoznate čoveka kada sa njim razgovarate možemo reći da je ona jedna potpuno normalna žena, čak donekle konzervativno nastrojena u mnogo čemu i nemam problem što se toga tiče. Ljude treba ceniti po onome šta su uradili, po njihovim delima, biografiji…

Meni je teško da ocenim o čemu se tu radi, da li je to još jedan rijaliti koji proizvodi gospodin Vučić ili je tu bilo zaista određenih problema. Ja poznajući neke ljude iz srpske napredne stranke znam da je mnogim ljudima bilo teško da to prihvate. Takođe znamo kako je ustrojena SNS, da tu imate vojnike partije i ljude koji moraju da slušaju. To je sada ispalo tako da je reč o poverenju gospodinu Vučiću ili nepoverenju, ali ja verujem da će se ta kriza koja je nastala prevazići… jedino ako to nije namerno urađeno da se veštački izazovu novi parlamentarni izbori.
U korist države Glas protiv
U stranci smo bili duboko svesni svega ali iskoračili smo napred i verujemo da će ona biti dobar premijer. Mi smo se kao stranka dogovorili da predsednik Vučić odredi mandatara jer na kraju krajeva on je dobio izbore, ima legitimitet, za njega su ljudi glasali. I nismo mi vojnici partije, ja sam vojnik države i gledam šta je u interesu Srbije. Mislim da je sada u interesu Srbije da gospođa Brnabić bude premijer iz mnogo razloga.

Naš prioritetni cilj je bio da naša lista koju je predvodio gospodin Vučić daje jedinstvenu podršku gospođi Brnabić sa svih 128 poslanika. Možemo mi da imamo i 170 poslanika ako je potrebno ali to nije u redu u koliko i vaša lista ne daje jedinstvenu podršku. To nam je bio cilj. Socilajlistička partija Srbije je kako su najavili takođe glasala za, a za jedinstvenu Srbiju nadam se da će promeniti stav. U suprotnom svako ko ne glasa za vladu kandiduje se za opoziciju.

Ja svakako neću glasati za novu vladu, meni nije smetnja što je gospođa Brnabić lezbejka, to je njena privatna stvar i ako se ona autovala u tom smislu. Meni ne smeta ni to što ona ima korene u jednoj drugoj sredini a to je Hrvatska. Ono što meni smeta je, da citiram Željka Cvijanovića „što je ona porasla u jednom američkom inkubatoru i to od nožnog palca pa do temena“. Ona je neko ko će ovde predstavljate kartele, liberalni kapitalizam, socijalnu bezdušnost i dalje urušavanje svega što je socijala… I ono što je meni najvažnije a to je odnos prema Kosovu. Gospođa Brnabić je dovedena ovde da te poslove završi a karijeru će posle ove premijerske epizode sigurno nastaviti u inostranstvu.
Srbiju danas niko ne može da ucenjuje Imidž?
Ana Brnabić nije ,,dovedena’’ ona ne može da se ponaša van politike parlamentarne većine i onih koji su je izabrali. Mi smo za razliku od onih prethodnih koji su držali telefonske sednice u ponoć zaista parlamentarna demokratija. Vi ne možete ništa da osporite od ekonomskih rezultata vlade. I sa MMF-om, za šta se vezuje gospođa Brnaboć, smo potpisali takav sporazum tako da oni nas ne mogu da ucenjuju. Ne postoji više mogućnost danas da neko ekonomski ucenjuje Srbiju. Ja ne verujem da je ovo taktički potez. Ona je dovedena kao ekspert u ministarstvo ali ne vidim da je nešto spektakularno uradila što bi je kvalifikovalo.  Popravljanje imidža Srbije? Ja sam uvek za to da se kuća gradi od temelja a ne od krova. Videla sam da se oglasila i norveška ambasada da smo sada ušli u red skandinavskih zemalja ali da bismo mi ušli u njihov red prvo treba da budemo uređeno društvo u kojem funkcionišu institucije. Mi ovde imamo samo jednu instituciju Aleksandra Vučića. Drugo standard mora da bude mnogo veći a ne „senegalski“. I tek onda dolazi pitanje seksualnih opredeljenja. To je poslednje što je važno. Ne možemo mi računati da smo nešto postigli ako imamo ženu gej na mestu premijera.

To će svakako biti vlada kontinuiteta u kojoj će Aleksandar Vučić biti gospodar iz senke a Ana Brnabić će biti izvođač radova, ali suštinski ovde je MMF premijer i on vodi ovu zemlju.

 

 

Оставите одговор