Vlasnik Energoprojekta povlači tužbe protiv samog sebe!?

Pravni fakultet dobija novo poglavlje  predmeta Obligacije: “Bojovićeve obligacije”

U predmet Obligacije na Pravnom fakultetu pod hitno bi trebalo uvesti odeljak „ Bojovićeve obligacije“, jer se samo na taj način može objasniti pravno nasilje koje je sprovedeno posle privatizacije Energoprojekta, odnosno preuzimanja većinskog paketa akcija od strane firme Dobroslava Bojovića, inače,  poprilično sumnjivog biznismena, poreklom iz Crne Gore, sa još sumnjivijim kapitalom čiji pipci sežu od

Koletovog bankarskog carstva“ pa sve do Švajcarske?!

Da uprostimo: ako ikada  učinite neku nezakonitu radnju ili nanesete štetu nekoj firmi, problem ćete rešiti vrlo lako i jednostavno: kupite tu firmu! I više nema problema, jer, kako da firma čiji ste većinski vlasnik tuži sopstvenog vlasnika i ganja ga po sudovima….

Samo, u ovom slučaju Energoprojekta Holdinga, ima jedna „sitnica“, a to je činjenica da se u sve te sudski postupak koje je svojevremeno ( sada već smenjeno) rukovodstvo EP Holdinga pokrenulo kod nadležnih sudskih organa, protiv Dobroslava Bojovića i njegove firme „Napred razvoj“ a.d. – umešala i država! Naime, pravobranilaštvo Srbije se uključilo u postupak na strani tužioca  i ono nema obavezu da odustane, jer, „ Bojović  i ekipa iznad njega  još nije kupila Srbiju“, pa njima ne može da naredi sa vlasničkih pozicija da odustanu!? Ali, ko zna? Sve je moguće…

-Novi Nadzorni odbor, koji je Bojović po hitnom postupku izabrao, kao jednu od prvih odluka bila je da povuku sve tuzbe ( u pitanju su postupak pred Privrednim sudom i dva pred Upravnim sudom, koje je prethodno rukovodstvo Holdinga podnelo sudovima – tvrdi dobro upućeni sagovornik Embarga.

-“Eksperti” u Nadzornom odboru i kobajagi predstavnik države smatraju da nije u redu da firma tuži svog većinskog vlasnika i predsednika Nadzornog odbora, jer on to nije “zaslužio”!? Jer je progresivan, hoće sa ministarkom Zoranom Mihajlović da  pravi “nacionalnu kompaniju”. Nadaju se da će, kada uzurpiraju realizaciju svih javnih projekata i ukinu konkurenciju, moći će  da sve pokriju imenom “Energoprojekta”. Maštovito! I bajkovito, ekipe koja misli da je prevazišla okvire države Srbije i svih njenih najviših organa vlasti… Pa, videćemo?

Sagovornik Embarga, ističe i još jedan kuriozitet te sednice NO:

-Tužbu Energoprojekta za Blok 26, nisu povukli!? Zašto? Ako sud donese odluku u korist Energoprojekta računaju da će Energoprojekt biti obavezan da vrati pare Bojovićevoj firmi “Jopag” iz Švajcarske, I to  sa kamatom. Tako će Bojoviću uštedeti još 10-12 miliona evra, pored 25 miliona evra koliko bi trebao da plati preuzimanje zavisnih društava. Iako je Komisija za HoV saučesvovala i omogućila da Bojović preuzme i legalizuje 52% akcija u Energoprojekt Holdingu nije još uvek našla načina kako da Bojoviću omogući da bez novca preuzme i zavisna četiri društva?

Odugovlačilo se sa neadekvatnim ponudama, nezakonitim rokovima, odbijanjem ponuda, da bi konačno smisli plan da preuzimanje ni ne treba da izvede Bojović, već sam Holding sa Energoprojektovim novcem.

-To je vrhunska budalaština, u kojoj aktivno učestvuje i novoizabrani Nadzorni odbor i novi menadžment koji čine ljudi iz Energoprojekta pojačani su Bojovićevim ekspertom za manipulativna preuzimanja, kao što je Ilijana Stamenković, inače novopostavljena šefica interne revizije Energoprojekta – tvrdi sagovornik Embarga.

– Doneta je odluka da Energoprojekt Holding a.d., u uštedi Bojoviću pare (kojih izgleda ni nema?!) i poštedi ga problema oko davanja adekvatne ponude za preuzimanje zavisnih društava, jer to nije uspeo da uradi ni za proteklih 8 meseci. Zato je Nadzorni odbor doneo odluku da Energoprojekt Holding a.d. sam kupi zavisna društva i da prvo preuzme Energoprojekt Entel a.d., inače najbolju firmu u celom sistemu potpuno zanemarujući Zakon o privrednim društvima i njegove odrebe o konfliktu interesa i ponovo kršeci zakon o preuzimanju akcionarskih drustava!?!

Kako portal Emabrgo saznaje, u toku je i prodaja Energoprojektovog osiguranja Garant, na čemu  planiraju da uzmu 10-12 miliona evra.

Posle svega rečenog, ostaje opet isto pitanje: dokle će drzava da ćuti, pokriva oči i začepljuje uši, dok najveća srpska inženjering i gradjevinska firma ubrzano propada? Sa njom i akcije države…

Ekipa portala Embargo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор