Vojvođani ne žele da žive u federaciji – nego u jedinstvenoj Srbiji!(2)

Šta za Srbiju i njene građane znači izjava Nenada Čanka “ daa se posle rešene sudbine Kosova i Metohije mora preispitati i pozicija Vojvodine”? 

Praktično ništaa, jer ide iz usta političara koji je odavno izggubio leggitimittet u jednoj veoma harmoničnoj zajednici svih građana pod srpskom državnom kapom u kojoj se i sve nacionalne manjine osećaju kao svoji na svome! Ali, politički, ova izjava čoveka koji se godinama bori da Vojvodinu po svaku cenu makar fiannsijski odvoji od ostatka Srbije i Novi Sad napravi  finansijskim rivalom Beogradu – može da znači najavu novih tenzija na severu Srbije?! I posebno, kome je to potrebno u trenutku kada se vode presudne bitke za Kosovo I poštovanje teritorijanogg suvereniteta države Srbije? 

Nije li to ponov  povampirenje onoga što je Čanak već pre tri godine žestoko najavljivao u medijima? Podsećamo, kako je 2016. Čanak  upozorio na to da je Srbija time ( misli se na odnos prema Vojvodini, a na osnovu odluke Ustavnog suda o ukidanju dela nadležnosti Vojvodine)) ušla u „igru na oštrici noža“ iz koje se može izaći samo hitnim ustavnim promenama koje bi uvažile realnost, odnosno „punu spoznaju složenosti Srbije kao države“ i omogućile decentralizaciju vlasti.

„Ove odluke Ustavnog suda zapravo još jednom pokazuju da aktuelna elita u Beogradu ne razume ni Srbiju niti njene istorijske potrebe i biće apsolutno odgovorna za sve ono što će se događati. Ovo je igra na oštrici noža“, ocenio je Čanak.

Naveo je da se svaki pokušaj da se nekom državnom prinudom obore vojvođanske institucije lako može pretvoriti u ozbiljan međunarodni politički problem i upozorio da je nova Vlada Srbije pod budnim okom međunarodne zajednice koja posmatra svaki mogući trag koji bi značio povratak u devedesete godine prošlog veka, po zlu zapamćene širom planete.

„Zato bi bilo kakvo nasilje nad Vojvodinom izazvalo velike probleme. S druge strane, ako se odluke Ustavnog suda budu ignorisale, bez obzira na to što ja mislim da je ovaj Ustav proizvod nedopustivog političkog nagodbenjaštva, otvara se široko polje za delovanje izvršne vlasti, tako da je ovo izuzetno opasna situacija“, rekao je Čanak.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak je tada  ocenio je da će odluka Ustavnog suda Srbije o uskraćivanju dela nadležnosti Vojvodini izazvati tenzije i „vruću jesen u Vojvodini“.

Da njegova priča iz 2016.godine nije ostala samo mrtvo slovo na papiru I u novinarskim beležnicama, dokaz je mart ove godine I nove inicijative o nekakvoj novoj Rezoluciji o Vojvodini koju je upravo podneo lider LSV: 

Poslanici vladajuće koalicije tada su  ocenili da Predlog rezolucije o Vojvodini koje je podneo LSV narušava i degradira srpski narod, kao i da je suprotan Ustavu i nedorečen, dok je predlagač Nenad Čanak odbacio takve navode.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović ocenio je da se Čanak zalaže da se promeni državno uređenje i da Srbija postane federalna, navodeći da to nije izvorno njegova ideja već da ona traje prilično dugo.

Kako je rekao, Čanak ne želi da Vojvodina bude autonomna pokrajina već federalna jedinica.“Vi ne idete za tim da proširite autonomiju nego ustavni sistem Srbije“, rekao je Martinović.

Martinović je istakao da je stav naprednjaka da je Srbija suviše mala da bi je delili na federalne jedinice.

„SNS hoće da Srbija bude matica svih Srba da se mi Srbi složimo i prikupimo jer su vremena izuzetno teška i nije vreme da se delimo“, rekao je Martinović i dodao da iskustvo sa federalnim uređenjem nije bilo baš istorijski prijatno za naš narod.

Nartavno da je u tom kontekstu video I sudbinu nacionalnih manjina na tlu Vojvodine, jer su oni integralni deo jednog te istog političkogg I vrednosnog sistema novostvorenogg građanskog društva…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *