Vučić: “ Dok dišem i hodam boriću se protiv onih koji su opljačkali zemlju”!!!

„Vreme nam nije saveznik za rešavanje pitanja Kosova i Metohije“, poručio je predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić nakon sednice predsednštva SNS danas u Beogradu. Vučić je rekao i da oni koji najavljuju tužbe za genocid i prete zahtevom za ratnu odštetu time jasno govore da ne žele dijalog.

Vučić je, na pitanje da li nam je vreme saveznik u rešavanju pitanja KiM, kratko odgovorio:

„Nije. Svi misle da jeste, ali ja mislim da nije“.

Upitan da li je moguće doći do kompromisa, dok određeni centri moći ne samo da podržavaju Prištinu već je instruiraju šta da radi, predsednik je istakao da se plaši da oni oni koji najavljuju tužbe za genocid i najavljuju zahteve za ratnu odštetu, jasno govore da im nije stalo do dijaloga.

„Oni koji pričaju svaki dan samo o tome, a ne bi o Zajednici srpskih opština, a reč je o raznim međunarodnim akterima i koji kažu ne smeju da se menjaju granice, a, jedine granice koje bi da menjaju su granice Srbije, samo što neće to da nazovu tim imenom… Takvima ću svakog dana da odgovaram“, konstatovao je Vučić.

On je istakao i da je njegovo pitanje, kada se kaže da je to urađeno zbog „humanitarne katastrofe“ – zar nije bila veća humanitarna katastrofa u Avganistanu, Siriji , Iraku, a nijednoj od tih zemalja nisu menjane granice, već samo Srbiji.

„Na to nemate odgovor… Moramo da se pomirimo sa tim da imamo dvostruke aršine i različite standarde. Imam hrabrosti da im to kažem u lice. Njihov odgovor je uvek taj – ‘jeste, ali ti, Aleksandre, dobro znaš šta je politika, koliko je Srbija mala, a mi veliki i moćni…’. Odgovor je da da sve razumem, i onda gleda šta da izvuče najbolje i najviše za zemlju…“, rekao je Vučić.

Dugo se nisam obradovao pismu, kao ovom fon der Lajen

On je potvrdio da je dobio pismo predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, u kojem je izrazila podršku projektu izgradnje i obnove pruge od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom.

„Dobio sam izuzetno pismo Ursule fon der Lajen, koje se tiče mog boravka u Briselu i našeg dogovora za izuzetno važan, strateški projekat, prugu Beograd-Niš-granica sa Severnom Makedonijom“, rekao je Vučić.

On je rekao da taj projekat menja sliku Srbije, i zahvalio fon der Lajen na tom pismu.

„Dugo se nisam nekom pismu tako i toliko obradovao, naročito kada dolazi iz EU“, dodao je Vučić.

Radovi na pruzi do Severne Makedonije na proleće 2022.

Vučić je izrazio uverenje da bi izgradnja pruge Beograd – Niš – Tabanovce, uz podršku EU, mogla da krene već na proleće naredne godine.

Vučić je istakao da će zahvaljujući podršci EU Srbija uštedeti 700 do 800 milion evra, što je velika stvar za našu zemlju.

Ipak, dodao je, da to neće promeniti njihovo mišljenje po pitanju KiM.

„Ni Nemačka, ni Francuska niti SAD neće promeniti svoj stav o KiM, i zato ponekad ne razumem naš neralan pristup o svemu tome“, dodao je Vučić.

Na pitanje zašto pojedine medije toliko interesuje da li će i kada on dati ostavku, Vučić je rekao da je on glavna tema tim medijima, jer je to da ga okrivljuju za sve i nazivaju pogrdnim imenima, jedinom što imaju u programu.

Takođe izrazio je nadu da će Krizni štab na sutrašnjoj sednici doneti odluku o popuštanju epidemioloških mera.

On je, inače, i ranije danas zamolio Krizni štab da razmotri otvaranje ugostiteljskih objekata bez bašti od petka.

Vučić je na pitanje o otvaranju stadiona, na kojima je publika zabranjena, odgovorio:

„Da sačekamo još malo… I da budem iskren, kako je krenula borba za opstanak u ligi, bolje da ljudi ne gledaju ništa, od sramote. I to ćemo morati da počistimo sve. Tačka“.

Razgovaralo se o svemu na šta SNS može da utiče kao najjača politička partija

Predsednik je rekao i da se na sednici predsednštva SNS-a „razgovaralo o svemu na šta SNS može da utiče kao najjača politička partija na političkoj sceni“, rekao je Vučić.

On je najavio da će već od petka krenuti na teren, među građane, po selima, kako bi se povećao broj vakcinisanih.

„Ja sam kao predsednik ponudio, i to je prihvaćeno, idem ja, a zatim će i Ana Brnabić ići, na teren po selima, da pozivamo ljude da ubrzamo vakcinaciju“, rekao je Vučić.

On je dodao da je po pitanju broja vakcinisanih danas nešto bolje nego juče.

„Verujem da će svaki dan biti bolje, jer je to uslov za ekonomski oporavak, da firme rade i da stopom rasta možemo da se takmičimo sa najsnažnijima“, rekao je Vučić.

Preneo je i da je bilo reči o predstojećem dijalogu u Briselu, čiji se, kaže, nastavak očekuje sredinom ili krajem juna.

„Upoznao sam članove sa svim kroz šta smo prošli. Biće važnih sastanaka u narednom periodu, na neke će ići premijerka, na neke ja, da predstavimo zemlju na najbolji način“, rekao je Vučić.

Dodao je i da će se uskoro sastati u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

U oktobru predstavljanje novog tima SNS za izbore 2022.

Vučić je najavio da će na skupštini stranke u oktobru biti predstavljen novi tim za predstojeće izbore na više nivoa u proleće 2022. godine.

„Mi ćemo ćemo na skupštini stranke, a do skupštine ćemo održati i unutarstrančke izbore, i u oktobru ćemo izaći sa novim timom, koji ćemo predstaviti građanima za predstojeće izbore na više nivoa koji će biti održani na proleće 2022. godine“, rekao je Vučić posle sednice predsedništva SNS.

Vučić je izjavio i da je podneo predlog predsedništvu SNS, koji je jednoglasno prihvaćen, da se formira radna grupa koja će krenuti u razgovore sa SPAS Aleksandra Šapića oko ujedinjavanja u jednu političku stranku.

On je istakao da jedan od snažnih motiva koji ga drži na čelu SNS je da pruži otpor onima koji su rušili i pljačkali Srbiju.

Vučić je posle sednice predsedništva SNS to rekao za N1TV na pitanje šta je sa najavom da će podneti ostavku na čelo stranke i ko bi mogao da bude njegov najbolji naslednik.

Naveo je i da je jedan od razloga zašto nije podneo ostavku i neće, kako je rekao, bar do stranačke sednice skupštine rešenost da doprinese borbi protiv kriminalaca i tajkuna koji su razarali zemlju.

„Dok hodam, postojim, dišem boriću se protiv onih koji su našu zemlju opljačkali, protiv tih kojima sam postao mora“, rekao je Vučić.

Nastaviću takvom snagom, žestinom borbenošću i energijom, poručio je, da pokažem da Srbija može da bude slobodna i da ne mogu više da je pljačkaju“, rekao je Vučić.

Razume, kazao je, da je opsesija tajkunima Đilasu i Šolaku.

„Ja sam mali šraf u odnosu na one koji su urušavali zemlju i otimali para koliko hoćete, ja sam mali šraf u odnosu na one koji upravljaju dobrim delom medija u Srbiji, ja sam mali šraf koji je učestvovao u borbi protiv onih koji su uništavali i pljačkali zemju“, rekao je Vučić.

Tim tajkunima je, kaže, opsesija da njegovo ime ne bude na izbornim listama.

„Pa valjda treba da se radujete, jer ja sam najgori, ja sam Hitler, spodoba i ubica, čiji sin Vukan mora da odgovara. Što se onda plašite tog takvog Vučića“, rekao je on i dodao da neke stranke svakog dana postavljaju zahtev da izborna lista SNS ne nosi naziv Aleksandar.

Upitao je zašto se Đilas krije i ne želi da se lista njegove stranke zove po njegovom imenu.

Ironično je primetio da je situacija u SNS-u teška i da je, kao što je N1 već objavila, njegova stranka je već izgubila izbore u Beogradu.

„Mi smo u Beogradu već izgubili izbore samo ostaje sitnica šta će narod da kaže. Za predsedničke izbore najbolje bi bilo mene da kandiduju jer ćemo tada izgubiti, a ako neko drugi bude kandidovan bar će ući u drugi krug“, ironičan je Vučić.

Đilas nema ozbiljne zahteve, traži frekvencije zbog profita

Vučić je izjavio da je od lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i očekivao da u razgovorima sa evroparlamentarcima traži nacionalnu frekvencu za N1 i Novu S, jer mu to donosi profit, a ne da postavlja ozbiljne zahteve poput izmene zakona.

„Verujem da je narod sve razumeo. Mislili ste da imaju ozbiljne zahteve za biračke spiskove, a ne samo da traže nacionalne frekvence“, rekao je Vučić uz opasku da to traži jer je to ono što može tri ili četiri puta da poveća profit njihovim televizijama.

Dodao je i da su se potvrdila njegova očekivanja da će biznis interesi biti najvažniji i sve sto nema veze sa zakonima i ustavom, ali nije očekivao da tako otvoreno govori sa evroparlamentarcima – „da zaradimo još malo para, a ako nam to ne date imaćemo demonstaracije“.

Vučić je to rekao na konferenciji za novinare nakon sednice predsedništva SNS na pitanje kako vidi zahteve lidera SSP Dragana Đilasa iznete u razgovoru sa evroparlametarcima, nakon što mu je novinar preneo, jer je predsednik rekao da zahteve nije čuo, da je reč da Nova S i N1 dobiju nacionalnu frekvenciju, kao i da do oktorba bude smenjen direktor RTS-a.

On je je naglasio da će se bez obzira na sve ipak u Srbiji poštovati zakon.

Dodao je da je milion puta prošao njihove demonstracije i čuo od Branislava Lečića i Vuka Jeremića da neće dočekati naredni Vaskrs.

Pošto sam vasksnuo na Vaskrs i ovog i prošlog i onog pre toga, pošto sam vaskrsnuo treći put videćemo šta će biti za Vaskrs sledeće godine, rekao je on.

Sednici su prisustvovali i predsednica vlade Srbije Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Zlatibor Lončar, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Nebojša Stefanović, Irena Vujović, Branislav Nedimović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, bivši ministar privrede Goran Knežević, državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić, direktor „Pošte“ Zoran Đorđević…I

Izvor: Tanjug, RTV