Vučić i Mišel u obilasku NTP Beograd: Srbija dobija projekat vredan 84,5 miliona

Predsednik Republike Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Programom posete, koji je najavila pres služba predsednika, predviđen je i obilazak kompanija u Naučno-tehnološkom parku potpisivanje ugovora o zajedničkom projektu za podršku istraživanju, inovacijama i preduzetništvu u Srbiji.

U obilasku je i premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Projekat finansiraju EU, koja će Srbiji donirati 41,5 miliona evra, i Svetska banka, koja će pozajmiti 43 miliona evra.

– Kada pogledate danas, 7 godina nakon otvaranja NTP Beograd i 6 godina nakon što smo kao vlada postavili cilj za unapređenje tehnoloških inovacija, prosečna plata programera je 245.000 dinara neto – rekla je premijerka.

Kaže da kreće i izgradnja 4 nove zgrade, i sa Čačkom se pregovora o proširenju, kao i sa Nišom. U Novom Sadu za sada nema potrebe, jer im je jak sektor nekretnina i mogu da nađu i partnere u privatnom sektoru.

Izvoz IT sektora u prva tri meseca 546 miliona evra

„Time je pređen iznos iz cele 2014. godine, što govori o potencijalu i brzini rasta ovog sektora“, rekla je Ana Brnabić.

– To je ogromna i fantastična promena u odnosu na prethodnih tri ili četiri godine – rekao je predsednik Vučić i naglasio da je „ponosan na te mlade ljude koji razvijaju IT sektor u našoj zemlji i istakao da imamo mnogo pametnih mladih ljudi“.

– Želim svim našim mladim ljudima i inženjerima da se njihove zamisli ostvare. Danas smo mogli da vidimo koliko smo međusobno prožeti u odnosima s EU – istakao je Vučić, dodajući da država Srbija danas ulaže više od 20 miliona evra u sektor, kroz fond za inovacionu delatnost.

U izvozu IKT usluga, Srbija je u udelu od oko 70% za ceo Zapadni Balkan, kaže Vučić.

Šarl Mišel je rekao da je izuzetno srećan što je danas u Srbiji i dodao da „imamo zajedničku budućnost i da se borimo sa zajedničkim izazovima“.

Kompanija „Charge and GO“ je na samom početku istakla potencijal električnih vozila. Iako su krenuli s radom 2017. godine, uz pomoć EU fondova uspeli su da „izbiju“ u prvi plan kao lideri na tom polju.

U mreži ove kompanije trenutno se nalaze 44 javna punjača, a nadaju se da će do kraja 2022. imati oko 100 punjača.

Cenovna politika se formira prema snazi punjača, dodaje se. Ono što verovatno zanima korisnike e-vozila jeste koliko košta punjenje: „na 100 km pređenih kilometara, ako auto +auto kod kuće, koštaće ih 1,5 evro; ako koriste javne punjače – do 5 evra“, rekao je predstavnik domaće firme.

Mimo toga, predstavljen je i startap koji je izumeo rukavicu za slepe. Rukavica ima 10 funkcija i košta 380 evra. Testiranje je pokazalo da oko 4.500 osoba želi da koristi ovaj uređaj.

Šarl Mišel je dalje imao priliku da obilazi Park i uveri se u to šta sve nudi NTP Beograd.

Telegraf