Vučić: Ovo smo dugo očekivali, ali nismo smeli da izgovorimo…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom nemačke kompanije Hangsrohe koja planira da otvori novi pogon u Valjevu u kojem će biti zaposleno do 1.000 ljudi.

Sastanak je počeo u 12 sati, u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, nakon čega je predsednik prisustvovao potpisivanju investicionog ugovora između ove nemačke kompanije i Ministarstva privrede.

Nakon potpisivanja ugovora okupljeni su se obratili medijima.

– Nemamo često ovako dobre i lepe događaje, verujem da je ovo velika radost ne samo za ljude u Valjevu, jer će ovaj projekat doprineti i razvoju čitavog Kolubarskog ali i delova Zlatiborskog okruga. Ovo je nešto što smo najavljivali, ali nismo smeli ni da izgovorimo. Sve najbolje što stiže iz sveta je Hansgrohe. Srećan sam što su izabrali Srbiju – rekao je Vučić.

Kako kaže, Hansgrohe je jedna fantastična firma i Srbija je jedna od samo pet zemalja u kojoj će ova firma da proizvodi.

– Oni su odabrali Srbiju, a posebno me raduje podatak da do sada postoje samo četiri zemlje u kojima Hansfrohe proizvodi Nemačka, Francuska, SAD i Kina – rekao je Vučić.

Istakao je da će biti uloženo 16 miliona evra u spajanje brze saobraćajnice sa industrijskom zonom.

– Za Valjevo ne smem ni da pomislim šta ovo znači. U Valjevu će da procveta sve, od ugostiteljskih obejakta, do svega drugog, imaćete mnogo više novca u infrastrukturne radove. Ovo je takođe ogromna stvar i za celu Srbiju jer mi na svojoj mapi od danas imamo i Hansgrohe – rekao je Vučić.

Istakao je da Srbija zna da Nemačke fabrike ne dolaze da bi ostale pet godina, nego 50 pa i 100 godina.

Ulaganje u druge gradove
Predsednik je rekao da sada treba da se ulaže u druge gradove, poput Užica, Kikinde, ali i mnogih drugih.

– Srbija je dobila mnogo – rekao je Vučić.

I danas je bila priča o energetici, istakao je predsednik, dodavši da je Srbija garantovala nemačkim partnerima da će imati povljonije cene svih energenata nego bilo gde drugde u Evropi.

– To je ono što možemo da garantujemo. Naravno, biće teško za nas. Mi danas trošimo 6,5 miliona kubnih metara gasa. Tako da, muke nas tek čekaju, ali polako, to nije danas tema – istakao je Vučić.

Energetska kriza
Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da samo neozbiljni ljudi mogu da kažu da situacija sa energetikom nije ozbiljna.

– Danas je cena gasa 1.200 dolara na kubnih metara gasa, a ne zaboravite da mi danas kupujemo po ceni od 270 dolara, do kraja ove godine, a šta ćemo od januara – rekao je Vučić.

Dodao je da se gasom snabdeva i elektrosistem Srbije da bis e imala dobra cena električne energije.

– Mi u ovom trenutku imamo nešto gasa u skladištu, pa moramo da trošimo iz skladišta, što ja ne podnosim, to čuvamo za crne dane – istakao je Vučić.

Predsednik je istakao da će se Srbija za sebe izboriti, kao i za Hansgrohe, kompaniju koja je, kako je rekao, sada deo Srbije.

To je jedan od najvećih svetskih dobavljača tuševa, ručnih tuševa i slavina.

U Valjevu planiraju da otvore novu fabriku slavina, početak izgradnje se planira početkom 2022. godine, a puštanje u rad se očekuje 2023.

Ta nemačka kompanija uložiće u najnoviji savremeni pogon u Valjevu 85 miliona evra.

Fabrika će se prostirati na 130.000 metara kvadratnih.

Sa 33 trgovačka društva i 22 prodajne kancelarije širom sveta, Hansgrohe se ubraja u malobrojne globalne igrače u sektoru sanitarne opreme.

Zapošljava oko 4.700 zaposlenih ljudi, a svoje proizvode isporučuje u više od 140 zemalja.

Grupacija Hansgrohe ima veliki međunarodni domet, a svoje proizvode proizvodi u Nemačkoj, Francuskoj, Kini i SAD-u.

Oko 77 procenata prometa ostvaruje u inostranstvu.

Alo