Za Đorđevića „krali“ od dečije ustanove!?

Demokratska „pljačka“ opštinske kase Savskog venca

Bivši „žuti“  predsednici opštine Savski venac, Tomislav Đorđević i Dušan Dinčić su skoro  do savršenstva razvili sistem  „tapijanja opštinske kase“ po sitemu „ ja tebi danas, ti sutra meni“!!!

Naravno mislilo se na usluge koje su ova dvojica činila mnogima, posebno ličnim prijateljima i prijateljima DS-a, donatorima i sponzorima…U vreme  dok su sedeli u udobnim foteljama čelnika  bogate gradske opštine. Korisnici njihovih usluga, kojima su punili džepove,imali su  obavezu „da sve to jednoga dana  vrate“ kada oni više ne budu na vlasti i ne budu raspolagali opštinskim parama?!

Tomislav Đorđević je dugo godina vedrio i oblačio u ovoj opštini, više po sopstvenoj volji, nego po volji stranke kojoj je pripadao. A, kad je propao, odnosno izgubio fotelju predsednika opštine i postao samo običan odbornik DS-a u Skupštini opštine, bez ikakve više mogućnosti da utiče na vlast i njene odluke, morali su se javiti stari dobri dužnici! Da pomognu sada njemu, isto kao što je on nekada pomagao njima…

Da li je sve baš bilo tako kao što verujemo da jeste, ne znamo u detalje, ali je Embargo došao u posed nekoliko  ugovora o delu između bivšeg direktora DKC Majdan Ivana Jugovića i bivšeg predsednika opštine Savski venac, Tomislava Đorđevića za period od 2014.do 2016.godine. To je vreme u kome je, nekada svemoćni  Tomislav Đorđević bio samo  odbornik Skupštine opštine Savski venac!

Tomislav Đorđević i Dušan Dinčić

Ugovori o delu bili su zaključivani za različite vrste poslova, kojima je, navodno Majdan angažovao Đorđevića i za to ga sasvim lepo plaćao! Cifre su na mesečnom nivou bile od čedrdesetak hiljada, pa do, više od 70.000 dinara mesečno! Lepe pare „za ništa“, koje Đorđević nije odbio…

Đorđević je „navodno“ bio angažovan, primera radi, po jednom od ugovora,  kao koordinator projekta „ Running 4all“ iz maja 2014. Iste godine u novembru bio je angažovan kao koordinator  na festivalu Propeler! U  2015.bio je angažovan kao tehnička podrška u kući Kralja Petra I. Za isti posao bio je angažovan i 2016.godine, samo za malo veće mesečne apanaže. Uz isplaćene iznose Đorđeviću nema nijednog dokaza, izveštaja o pruženim (njegovim tim famoznim) uslugama, odnosno nema priloženih dokaza?!

Jasno je, da su se poslovi za njega izmišljali, jer nečim je Tomislav Đorđević, debelo zadužio  direktora Majdana? To što je Đorđević te poslove obavljao dok je bio i odbornik u Skupštini nikoga nije bilo briga…

-To je bio klasičan sukob interesa jer je Đorđević kao odbornik interesno uticao na dobijanje poslova iz navedenih ugovora – tvrde nadležni u opštini Savski venac. – I nije on jedini sa ovakvim ili sličnim primerima namicanja para o državnom trošku…

Da je Demokratsku stranku bilo baš briga za sukob interesa „ dok su drmali opštinom i istresali opštinsku kasu“ ima dokaza koliko hoćete! Uvezivanje po sistemu „ ja tebi, ti sutra meni“ radilo se i na nižim nivoima. Tako su u maju 2015. sklopili ugovor, posle javne nabavke za tekuće popravke i održavanje  računarske infrastrukture u opštini broj 404-156/15, sa firmom „Logotet“ doo Beograd u kojoj je direktor bio gospodin Boban Janković. Ugovorena vrednost bila je 2.580.000 dinara bez PDV-a.

Ništa čudno, da on nije bio raniji član Opštinskog veća i član Komisije za budžet. Sad će neko reći, pa bio je, nije sada!? Ali,  stiže odmah demant: sa istom firmom opština je zaključila ugovor za iste poslove i 2014. ( ugovor broj 404-217/14 od 29.07.2014.)! A, tada je Boban Janković bio član Opštinskog veća.nasledio čovek poslove, koje je prvo „sam sebi namestio“… I ovo je klasičan primer sukoba interesa, kada se javni interes podređuje privatnom.  Ali to kao da nikoga nije zanimalo u „žutoj“ opštini Savski venac.

Debelu korist od funkcije koju je imala u opštini Savski venac iskoristila je na najbolji način i Hristijana Popović, direktor firme „Sunce Asocijacija z pomoć licima sa posebnim potrebama“, firme koja je 2015.godine dobila posao prevoza-pratnje dolaska i odlaska  učenika sa posebnim potrebama osnovne škole „Anton Skala“ i vrtića „Venčić“ . Ona je pobedila na javnoj nabavci opštine Savski venac u konkurenciji tri firme! Ugovor je potpisan na godinu dana, a vrednost posla bila je 1.666.666 dinara!  Pitamo se, da li bi pobedila da nije ranije radila kao  pomoćnik predsednika opštine Savski venac? Učinjena joj je pogodnost i kod  ugovaranja cene radnog sata personalnog asistenta: cena je bila 450 dinara bez PDV-a za njenu firmu, a na tržištu je vrednost ove usluge bila samo 250 dinara bez PDV-a?!Malo li je?

I tako dalje… Nižu se primeri bahate „žute“ opštinske vlasti na Dedinju i Senjaku, kojoj su građani, posle mnogo godina tlačenja, nezakonitog trošenja budžeta i opšteg zaluđivanja –rekli zbogom. Građani žele da ih zaborave – istražni organi  ne bi  trebali da ih zaborave? Videćemo.

P.J.

Оставите одговор