Za oko 200 stanova u toku je postupak prinudnih iseljenja! (2)

Demokratska pljačka stambenog fonda Grada Beograda:

Grad Beograd nema tehničkih mogućnosti da problem povraćaja otete imovine u dogledno vreme reši i povrati posed vlasništvo nad hiljadama stambenih kvadrata, ali, po rečima upućenijih, trenutno se vodi oko 200 postupaka prinudnog iseljenja bespravno useljenih pojedinaca. To je tek desetak posto od ukupno otetog stambenog fonda. Zašto je to tako, ima više razloga, ali se u prvi plan ističu i tehnički nedostatci:

– Da se sada obiđe i vidi svaki stan, od ovih spomenutih 2.000 ne može bez bar dve godine rada na terenu! – tvrdi sagovornik antikorupcijskog portala Embargo. – Da se vidi ko je sada u tim stanovima, da se obave svi pravno-fizički poslovi…A, tek koliko samo ima modaliteta stanovanja u njima, da se sazna ko su zaštićeni stanari koje onda treba raseliti, a ko oni sasvim bespravno useljeni? A, ko su  po ugovoru na određeno vreme, pa im je ugovor istekao, a nije produžen. Mnoge opštine su godinama krile ove stanove i nisu dostavili sve validne podatke o njima! Neki to rade i danas…

Posebno je interesantno, šta navode kao osnov bespravnog useljenja u gradski stan? Obrazloženja koja  daju u pismenoj formi nadležnim gradskim organima, da nisu tužna bila bi veoma smešna.

Jedan sugrađanin je to ovako opisao: “Kao, bio sam u parku, šetao i upoznao jednu baku iz obližnje zgrade…I kad sam joj se požalio da nemam svoj stan, ona mi je rekla da u njenoj zgradi ima neuseljen stan i ona mi je dala ključeve toga stana”!? Skoro da čovek poveruje, da se ovo stvarno može desiti. Kao da je u pitanju kutija cigareta, a ne nekretnina vredna nekoliko miliona dinara!?

– Problem je što je bespravno useljenog trebalo uhvatiti u samom činu izvršenja, odnosno provale u njih – tvrdi naš sagovornik. – Uglavnom su zakazale nadležne opštinske službe, ili jednostavno su bile sprečene da intervenišu?! To najbolje znaju oni koji su godinama vladali u centralnim gradskim opštinama u Beogradu? Mnogi su uglavnom dobijali informacije iz opštine ako neki stan ide na prodaju, pa upadaju u njih… Mada ima i onih koji su prvo dobili stan u zakup na neodređeno, pa su volšebno uspeli da čak i otkupe takve stanove, da postanu vlasnici! Onda su pametni, takve stanove odmah prodavali trećem licu i u takvim slučajevima mi smo sasvim nemoćni da vratimo “otetu” imovinu Gradu. U ovakvim slučajevima, koliko je meni poznato, samo su 2-3 stana vraćena. Sve ostalo je zauvek pravno izgubljeno!

Priča o deobi “opštinskih stanova” zaslužnima počela je, po rečima upućenijih, daleke 1997.godine, posebno na opštini Savski Venac, u vreme vladavine SPO-a! Ondašnja Direkcija za imovinu je, nezvanično se priča, podelila više od 700 stanova. Kasniji beogradski žuti vladari su nastavili da rastaču beogradsku imovinu uvodeći  potpunu anarhiju I samovolju u izboru pojedinaca kojima su dodeljivani ovakvi stanovi, što je na kraju imalo za posledicu totalnu uzurpaciju  državne imovine. Delilo se šakom i kapom, partijskim saborcima,poslovnim partnerima, sponzorima, zaslužnim članovima stranke, rođacima,kumovima,bližim i daljim članovima familije uticajnih pojedinaca-funkcionera! Dosovci nisu imali mere niti ikakvih kriterijumima u deobi “ratnog plena” posle paljenja Savezne Skupštine i godinama niko im nije mogao stati na put i makar upozoriti na elementarno poštovanje zakona.

– Samo u opštini Vračar je netragom nestalo 70 stanova za koje više nema traga! – javno je govorio za skupštinskom govornicom u decembru 2016. narodni poslanik Aleksandar Marković. – Da, dobro ste čuli. Nema ih. Nepostojeći su! Srušeni, pripojeni i ko zna na kakve sve još načine su nestali “sa lica zemlje”, ali samo za ovu opštinu! Gde su oni sada i ko sa njima raspolaže je pitanje za neke druge državne organe… A, do tada – nikom ništa!

E.E.

Sutra: Žuta rapsodija na Vračaru –fali 160 stanova!?

Оставите одговор