Za vlasti u Paraćinu, u čast Svetog Ilije – “drpanje” budžeta najmilije!?

Kako je uopšte održan tradicionalni koncert 2.avgusta u lokalnoj samoupravi za koju su u Savetu Evrope rekli da nema sloboda, demokratije, ljudskih prava i da su čak ugroženi životi pojedinih funkcionera?

Tradicionalno na Svetog Iliju, na gradskom Trgu u Paraćinu održan je spektakularan koncert Vlade Georgijeva, (kako nam je napisao lično, predsednik opštine Saša Paunović “ po medijima bilo je 10.000 ljudi”) i koji je gradski budžet koštao ( sa PDV-om) više od 2,5 miliona dinara!!!

E, sad se antikorupcijski portal Embargo javno pita: Ako je gospodin predsednik opštine Saša Paunović u pismenom obraćanju prvo premijeru Srbije, a potom i Savetu Evrope ( zajedno sa “ bratom po zanatu”, gradonačelnikom Šapca, Nebojšom Zelenovićem) – tvrdio kako su u “njegovoj” lokalnoj samupravi ugrožena ljudska prava, demokratija, slobode mišljenja, pa čak i životi pojedinih vodećih funkcionera – kako je onda moguće da se u jednom takvom “gulagu i autokratiji”  organizuju muzičke svečanosti, javne zabave za hiljade građana iz čitavog regiona? Naravno da je u ovom slučaju nešto lažno i netačno! I biće da je to ona prijava premijeru Srbije a potom i lična “kuknjava” na sednici Saveta Evrope!?

Jer, ako je koncert održan na opšte zadovoljstvo svih prisutnih i bez ijednog incidenta – onda je jasno da nema ni govora o tome kako država Srbija guši ljudske slobode, građanska prava i demokratiju u ovoj lokalnoj samoupravi! Kakvo je to gušenje ljudskih sloboda i dmeokratije, ako se javno organizuju muzičke manifestacije? Nikakve. Izgleda da “neko” opet masno laže i obmanjuje. Kako se više ne može proturati u domaćoj srpskoj javnosti – lažna priča je poslata u Savet Evrope. Ali, ni to nije doveka. Veoma brzo Savetu Evrope biće predočene prave verodostojne činjenice o tome šta rade i na koji način troše narodne pare ti  tobožnji “mučenici i zatočenici “ vladajuće državne politike…

A, do tada, mi ćemo se malo pozabaviti samim načinom na koji je odabran i debelo plaćen tradicionalni koncert na trgu u Paraćinu: Na naše pitanje koliko je koštala velika proslava na Svetog Iliju, predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović lakonski nam odgovara:-Ne znam, na kakvu proslavu mislite, nije mi poznato da je organizovana bilo kakva proslava!

Nismo hteli da polemišemo sa njim povodom ovog pitanja, jer je to bila metafora ( koju očigledno on nije razumeo!?), da su razloga za proslavu imali oni koji su iz gradske kase za ovaj događaj “ maznuli skoro 2,5 miliona dinara”… Ali, zato nam je odgovorio konkretnije na drugo pitanje, koliko je plaćen pevač Vlado Georgijev i iz kojih fondova? I koliko je uopšte koštala “ta” proslava…

– Tradicionalni koncert za 2.avgust koji je ovog puta okupio, prema izveštajima medijima 10.000 ljudi u Paraćinu organizuje se već godinama u okviru “Muzičkog leta” Kulturni centar , a detalji se mogu naći na portal javnih nabavki …Poznato mi je da je koštao nekoliko puta manje  od sličnog koncerta Zdravka Čolića pre nekoliko dana u Kruševcu..

Ne bi da poredimo Georgijeva i Čolića, jer bi to bilo kao da poredimo FK Srem i Crvenu zvezdu, ali čisto sumnjamo da je razlika nekoliko puta veća kad je čak 2,5 miliona koštao koncert u Paraćinu?!

Tačno je, što je Paunović rekao, da je organizovana Javna nabavka za organizatora ovog koncerta, ali je sasvim neshvatljivo da je ponudu dao samo jedan ponuđač i to firma “Repiska”, poslovnog imena Nela Pisar PR Agencija za poslovne aktivnosti Repiska Beograd!? Šta to praktično znači?

– Moguće je da bude samo jedan ponudjač i da se on odabere, ako nije specifična Javna nabavka – tvrdi stručni kosultant Embarga veoma upućen u ove poslove… – Ali, uvek su sporni konkursni uslovi uslovi na osnovu kojih je podneta samo jedna ponuda!?

Sumnja da je “ štelovana” javna nabavka pobuđuje i činjenica da je ova Agencija Repiska registrovana u APR-u tek prošle godine, da nema neki veći bar javni medijski kredibilitet u svom poslu… Šta tek reći na cifru, da se kompletna organizacija koncerta Georgijeva bez PDV-a plati orgaizatoru više od 2.000.000 dinara!? Za tri-četiri sata pevanja? Toliko ne košta ni Ceca…

– Očigledno, da je ponuda pravljena za određenog izvođača, odnosno ponuđača i predstavlja moderni način izvlačenja para iz gradske kase! I tome je teško stati na put. Po zakonu o Javnim nabavkama član 7a za ugovore iz oblasti kulutre pojedinačne vrednosti sa porezima i doprinosima do 12 miliona dinara  na godišnjem nivou  ne sprovodi se čak ni Javna nabavka!? Propast.

E, sad se opet pitamo, ako je “Paunovićeva ekipa” u Paraćinu pronašla “legalan način za izvlačenje para iz gradske kase”, koja su im to onda prava ugrožena u ovoj lokalnoj samoupravi? Nikakva. Pre će biti da im  tužakanje “ evropskim kadijama” služi kao dodatni pritisak na Srbiju i njene državne organe – da ih ne diraju… Da I dalje rade šta hoće i koliko hoće? Dok im narod ne presudi… Na izborima. Prevremenim!

E.E.

Оставите одговор