ZAOBILAZE SANKCIJE I KUPUJU RUSKI GAS: Evropski gasni giganti insistiraju na kupovini plavog energenta od Rusije i zaobilaze sankcije EU

EVROPSKI energetski giganti insistiraju na kupovini ruskog gasa, uprkos želji Brisela da smanji zavisnost od Moskve u pogledu sirovina, piše Blumberg.

Kako je navedeno u članku, kompanije planiraju da iskoriste nova uputstva EU koja im omogućavaju da plaćaju u rubljama i uvoze gorivo bez kršenja restriktivnih mera uvedenih protiv Rusije. Ranije je Brisel dovodio u pitanje legitimnost zahteva Moskve, ali sada su mnoge velike organizacije pristale da ispoštuju njegov uslov za plaćanje gasa u nacionalnoj valuti, navodi se u publikaciji.Italijanski Eni je već izrazio spremnost da otvori depozit u rubljama, nemački Uniper SE i austrijski OMV AG takođe traže način za nastavak isporuka, rezimirali su autori materijala.

Moskva je od 1. aprila počela da prima plaćanje gasa od neprijateljskih država u rubljama kako bi se izvukla iz obračuna u dolarima i evrima. Predsednik Vladimir Putin je pojasnio da će se odbijanje poslovanja u ruskoj valuti smatrati neispunjenjem obaveza po ugovorima.

Gasprom je od 27. aprila obustavio izvoz goriva u Bugarsku i Poljsku zbog neplaćanja. Istovremeno, kompanija je upozorila da će smanjiti tranzit ka drugim zemljama ako Sofija i Varšava počnu ilegalno uzimanje goriva.

Posle početka ruske specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, a pozivi da se napuste energenti su sve glasniji. Sve se to već pretvorilo u probleme za SAD i Evropu, što je izazvalo povećanje cena goriva i hrane.

P. Z. S. / ria.ru, Preuzeto sa: Novosti.rs