Zašto se Nebojša Zelenović plaši izbora?

Gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću i njegovim partnerima iz Saveza za Srbiju ne sviđa se nijedna vlast bez njih. Zato hoće da izađu na izbore, da pokažu svoju političku snagu i sruše mrsku im vlast Srpske napredne stranke. Dabome, i da svrgnu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ili, možda ipak, oni ne bi na izbore, jer su izbori kako tvrde, nepošteni. Na lokalnim izborima u Lučanima koji su održani pre mesec dana, pokazali su se u punoj snazi. Savez za Srbiju osvojio je 9,57 odsto glasova! Na istom mestu, u isto vreme, naprednjaci su osvojili poverenje 66,25 odsto birača.

“Ovime je slobodna razmena mišljenja poništena, a na delu je nasilje i borba za opstanak na vlasti.” Ovako glasi zaključak iz nekakve “Bele knjige” Saveza za Srbiju  oko rezultata izbora u Lučanima. Tu se još navodi i da “Aleksandar Vučić pretvara izbore u suštu suprotnost demokratiji i demokratskom procesu”.

Birači u Lučanima, eto, nisu mogli da prepoznaju kao demokratske vrednosti predloge za silovanje premijerke Srbije od strane obdarenog Afroamerikanca. Nisu umeli ni pozive na vešanje Aleksandra Vučića u sred Beograda da prepoznaju kao demokratski proces. Bilo je tu još i najava da će biti male nužde po grobovima, pominjale su se fukse, premlaćivale žene kojima nisu simpatični Dragan Đilas, Boško Obradović, Vuk Jeremić, pa ni Nebojša Zelenović …

E ovaj potonji, koji je na stranice moderne istorije Šapca ušao kao tužibaba i ono drugo što počinje na “plači”, najglasniji je u protivljenju izborima. Nije mu zameriti. Naprednjaci u Šapcu tokom protekle godine sistematski su čistili kadrove Nebojše Zelenovića i Dušana Petrovića na izborima za Savete mesnih zajednica.

U gradu koji je prozvan “slobodarskim” jer na vlasti nije SNS, šabačka opozicija uspela je da uprkos medijskoj blokadi ostvari rezultate zbog kojih aktuelno gradsko rukovodstvo mesecima nema miran san. A lokalni vlastodršci zaboravljaju da su i na izborima 2016. godine naprednjaci pobedili. Ali, svaka pobeda naprednjaka za šabačke i one druge “slobodare” je nepoštena i nedemokratska.

Zato su Zelenović i njegovi drugovi seli i sročili nešto pod nazivom “Zajednički uslovi opozicije za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora”. Na početku kažu ovako: “Polazeći od činjenice da nakon opštih izbora 2012. godine u Srbiji ne postoje uslovi za slobodne, poštene i fer izbore, pa tako i za vladavinu prava …”

Građani Srbije sećaju se šta se dogodilo 2012. godine. Sa vlasti su otišli oni koji su ih, između ostalog, ostavili bez posla i na listama čekanja za rutinske zdravstvene intervencije dugačkim po nekoliko godina. Pre sedam godina glasači su rekli šta misle o onima tokom čije vladavine je parlament srpske pokrajine Kosovo i Metohija proglasio nezavisnost. A pre toga većinsko albansko stanovništvo u brutalnom progonu Srba i drugih nealbanaca sa Kosova i Metohije, palilo srpske svetinje. Takva “vladavina prava” koja je vladala tokom vlasti političkih saboraca Nebojše Zelenovića i Dušana Petrovića pokazala je rezultat 2012. godine. I svake sledeće izborne godine.

Pošto sa Aleksandrom Vučićem i naprednjacima ne mogu da se razračunaju na fizičkoj ravni uz pomoć kakvog-takvog političkog programa, olovaka u izbornom danu i neke aparature za brisanje pamćenja građanima Srbije, posegnuli su za crnomagijskim rekvizitom. Vudu lutkica sa likom Aleksandra Vučića u rukama šefice kabineta gradonačelnika “slobodarskog” Šapca, borbu opozicije prenelo je u nevidljivi svet. Šabac se od varoši koja je bila prva u svemu modernom, naprednom i urbanom, pretvori u raj za neke čudne ljude sa suzama u očima i vradžbinama u rukama.

Nebojšu Zelenovića počeli su da izbegavaju i dojučerašnji najbliži saradnici. Njegova opsesija naprednjacima i Aleksandrom Vučićem odavno je prestala biti samo puka politička borba sa neistomišljenicima. Izbori, kad god bili raspisani, dopisaće pored Zelenovićevog imena “nekadašnji gradonačelnik Šapca”. Zelenović se glasa naroda plaši jer je svestan da će uskoro svoj udobni kabinet morati da zameni sobicom sa prostorijom u zgradi sa većim obezbeđenjem…

Оставите одговор