Zašto Velju niko neće?

Dogoreva jedna  bogata karijera političara iz dosovskog legla

Upućeniji tvrde da mu se više Vuk Jeremić ne javlja na telefon, a u timu Jankovića neće ni da čuju za njega. Uzalud je „jurio „ Tomu, verujući da je pukla tikva između njega i Vučića. Niti je to bilo tačno, niti mu je Toma više hteo da se javi.

U senci predsedničkih izbora u Srbiji, dogoreva jedna, do nedavno, veoma bogata politička karijera: gasi se politička moć i uticaj „čačanskog buldožera“, dosovskog pokretača i glavne petooktobarske osovine – Velimira Velje Ilića!

Da li se njegova sudbina bliži prokletstvu Vuka Draškovića, da ga više niko ne želi, da  otvoreno, poput slavnog Dušana Dude Ivkovića – javno traže da ih Velja ne podržava. Da li se to Veljina Nova Srbija bliži onom gubitničkom espeoovskom cenzusu zvanom „kombi stranka“?

I to sve zbog jednog obećanja, jednog, kako Velja kaže, neispunjenog obećanja premijera Vučića… Pa i da je u pravu, da li je svestan cene koju već plaća? Cepanje unutar vrha sopstvene stranke, gubljenje birača. I ono što je najtragičnije i najlošije, sa Veljom više niko neće. A, hteo je novi priključak. Da uskoči, ovako vremešan i po malo bolešljiv, u poslednji vagon neke nove političke opcije u Srbiji sa starim izanđalim likovima. Ali, ne može. Neće ga.  Baš oni koji su mu se do juče klanjali, molili da sa njima popije kafu.

Upućeniji tvrde da mu se više Vuk Jeremić ne javlja na telefon, a u timu Jankovića neće ni da čuju za njega. Uzalud je „jurio „ Tomu, verujući da je pukla tikva između njega i Vučića. Niti je to bilo tačno, niti mu je Toma više hteo da se javi.

Foto: www.mc.rs

Ne mogu a da se ne zapitam: šta to bi (druže), ovaj, gospodine Velimiru Iliću? Kako je njegova  politička karijera otišla u sunovrat? Zar je samo jedno direktorsko mesto bilo toliko bitno, da iza sebe poruši sve  dotadašnje političke mostove. Da dođe u situaciju da više nema „ sa kime da onu, pređašnju  kafu popije“ ( naravno, mislimo na  bitnije političke  faktore u ovoj zemlji, prim. aut.)

Jer, današnja opozicija veruje,  da njegov „prevrtljiv“ glas kod naroda može značiti samo animozitet i negativan utisak. Na biralištima to znači – sigurno gubljenje glasova.  Do koliko juče, kovao je u zvezde premijera Vučića. Danas ide po lokalnim televizijama i  „pljuje na sva usta“. Ali ne samo premijera, nego i njegove najbliže članove porodice. Umesto razložne i argumentovane kritike, Velja se odlučio na brutalne metode i opet njegove čuvene  priče o lopovluku. Samo, ne znamo, da li o onom koji je sa pozicije ministra u Koštuničinoj vladi preporučivao Miškoviću: „ Kraduckaj, kradi po malo, a ne mnogo i sve…“. Otprilike je ovakve poruke kroz javnost slao Velja Ilić. Danas  opet priča o lopovluku, ali onih sa kojima je do juče tesno sarađivao!? Iz Ministarstva saobraćaja i građevine stigli su mu nekakvi materijali, kojima sada on maše tvrdeći da se radi o velikoj krađi? Čega i gde? Ko to krade? Poslali su nešto bivšem ministru, ali tek kada on više nije deo vlasti.  Setili se bivšeg šefa, tek sada, verujući da će mu koristiti…

E, pa neće moći. Velimire Iliću, narod ne možete dva puta prevariti. Poverovali su vam 5.oktobra 2000. godine, kada ste ( mislim na kompletnu vulumentu zapadne projekcije pod imenom DOS) obećavali med i mleko, kule i gradove, samo da se skine sa vlasti Milošević. Narod je ispunio svoje. Dosovci takođe. Ali, samo za svoje džepove?!

I zato isti ti iz dosovskog legla danas neće svog prvoborca Velju Ilića „očima da vide“. I to je najveći paradoks: u političku istoriju Ilića neće poslati Aleksandar Vučić – već njegovi stari  saborci iz vremena DOS-a.

P. J.

Оставите одговор