Zašto “žuta” pravosudna hobotnica do današnjeg dana nije stavljena u herbarijum!?

Da li je Srbija uspela u potpunosti da raskrinka i pokida veze pravosudne hobotnice na realciji politika-tajkuni-sudije i tužioci?

Zašto su proverene “žute” sudije napredovale i posle 2012., posle promene vlasti u Srbiji i odlaska sa političke scene njihovih dotadašnjih mecena? I zašto su i danas te iste sudije,posejane u srpsko parvosuđe  (u čuvenoj skanadaloznoj reformi pravosuđa) i dalje prvi na listama za napredovanje, za grabljenje fotelja i funkcija?

Antikorupcijski i neprofitni portal Embargo javno se pita, da li srpsko pravosuđe zaista nema boljih od “njih”, ili su pipci pravosudne hobotnice toliko duboki i jaki da su prosto neuništivi?

Opšte je poznata činjenica da su posle petooktobarskih promena ključna mesta u srpskom pravosuđu zauzeli “prvoborci”, oni koji su na razne načine podržavali dolazak DOS-a na vlast još od početka devdesetih!?  Delovanje tih sudija se polagano preseljavalo iz Društva sudija Srbije i raznih NVO na predsednike sudova, jer su njih postavljali novi vlastodršci.

Poznato je kako se u DOS-u kadriralo, kako je prvi DOS-ov ministar pravde, Vladan Batić dovlačio “priučene” pravnike iz Srbije u Beograd, postavljao na važne funkcije bez dana iskustva i potrebnog znanja!? Tako su fotelje zaposeli pravosudne neznalice, ali politički poslušnici, pa uopšte nije bilo čudno da je tužilac u Prvom sudu u Beogradu mogao da postane neko ko je pre toga radio kao pravnik u nekoj zemljoradničkoj zadruzi…

U isto vreme, intezivno se radilo na podmađivanju kadrova, tako da u srpsko pravosuđe ulaze “mlade snage”, koje dosledno sprovode politiku svojih političkih mentora, ne vodeći mnogo  računa o pravu i pravdi!

Na scenu stupaju “genijalci” tipa Miodraga Majića, Dragoljuba Albijanića, njegove supruge sudije Nataše Albijanić, Siniše Važića, njegove supruge Nevenke Važić, Aleksandra Trešnjeva ( njegova supruga predsednik je Komore izvršitelja!?)..Slično je i sa tužiocima, gde ključna mesta zauzimaju Bruno Vekarić, Miljko Radisavljević, Vladimir Vukčević, Jovan Prijić, Goran Ilić…

S druge strane, svako ko nije bio na “liniji novih vlasti”bio je u velikoj opasnosti da bude “ lustriran”! Inače, ovaj termin  bio je veoma popularan na svim skupovima, sa neopisivom lakoćom je izgovaran na svim konferencijama neskriveno pod tim podrazumevajući da svako ko ne misli kao oni,   treba da bude odstranjen iz pravosuđa!?

Šta se potom u Srbiji desilo? Sprovedena je potpuna tajkunizacija zemlje, odrađene pljačkaške privatizacije, uništena privreda i ekonomija… Očigledno je  za te poslove bilo potrebno obezbediti “adekvatne” resurse u pravosuđu, koji su osim bespogovorne lojalnosti prema stranim mentorima, morali su da štite novostečena enormna bogatstva  dosovoskih tajkuna…

Vrhunac pravosudne lakrdije je svakako bio čuveni reizbor sudija iz 2009.godine, kada su se spiskovi podobnih i nepodobnih sudija pravili po Odborima DS širom Srbije!? Javnost još uvek pamti slučaj iz Vlasotinca, da su prednost dobijali “simpatizeri stranke ili tajne policije”, dok je ondašnji funkcioner DS-a, Boško Ristić javno tražio da se sednice Visokog  saveta sudstva ne snimaju, kako ne bi ostali dokazi načina reizbora sudija i tužioca…

Da ovo nije samo puka prazna priča dokaza je mnogo! U nekim “državnim fiokama”, posle promene vlasti 2012.godine zatečene su beleške o pojedinim sudijama, odnosno pored njihovih imena stajale su zabeleške ko za njih ( ili protiv njih) interveniše? Tako se pojavljuju imena Miškovića, Hamovića, lazarevića, Homena… Da li ikoga posle takvih dešavanja može začuditi cela ova “ lakrdija” oko suđenja Miroslavu Miškoviću, osumnjičenom da je sa sinom opljačkao putarska preduzeća, naročito posle odluke Apelacionog suda iz 2017. kojom se poništava presuda Specijalnog suda, a  kojom je osuđen na 5 godina robije!?

Da li je ovo pravda, ako je javna tajna da je godinama M.M. bio finansijer ne samo “domaćih krojača pravde, već i prozapadno orjentisanih stranaka i organizacija”, pa uopšte nije bilo čudno “što su mu u pomoć priskakali holandski stručnjaci”, koji su navodno trebali da kontrolišu ovaj sudski slučaj!? I naravno ovo nije pritisak na pravosuđe (!?) jer je to “legitimno” u okviru poglavlja 23 i tekućih pregovaračkih procesa pristupanja EU,a baš su se koplja lomila oko propisa Kraljevine Holandije  koji dozvoljavaju “dvostruko oporezivanje” kao recimo na Kipru…Slučajno ili ne, tek sve Miškovićeve kompanije su imale veze sa kompanijama  sa Holandskih Antila, Kipra…

Dakle, taj čovek je “zakone krojio, političare kupovao, a sudije su ti isti političari što nagradama,što pretnjama kontrolisali”… I sistem funkcioniše do dana današnjeg!?

(nastaviće se)

Оставите одговор