Zelenkova mirdita“ u Peći: Gradonačelnik Šapca u dilemi: nezavisno Kosovo u svakom slučaju, ali, da li u Albaniji ili Albanija i Kosovo u Srbiji?! (VIDEO)

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, priznao je južnu srpsku pokrajinu kao nezavisnu državu i to dva puta! Ovo je epilog višemesečnog istraživačkog rada sajta Ембарго, a naše novinare šokiralo je kada se nepobitno ispostavilo da je – za pulena Dušana Petrovića – golgota koju svakodnevno preživljava ono malo Srba što je ostalo na Kosovu i Metohiji – potpuno nevažna tema.

Izjava koju je lokalnom radiju Goraždevac tokom posete opštini Peć u junu dao Nebojša Zelenović, a u koju je Embargo imao uvid, nedvosmisleno demantuje pravdanje ovog čoveka Šapc. On je svojim glasačima rekao da je odlazak u Peć, navodno, organizovan u okviru projekta SEED koji finansiraju Austrijanci te da je u pitanju podrška u razvoju obrazovanja i zapošljavanja. I da se radi o nekakvom regionalnom projektu.

Pored Srbije, u projektu učestvuju Albanija i Kosovo. Bar tako piše na zvaničnoj stranici Austrijske agencije za razvoj. A kako je Austrija odavno priznala Kosovo kao nezavisnu državu, pojam “region” koji je Nebojša Zelenović upotrebio, očigledno je sročen samo za – lokalne potrebe. Uz nadu da za ovo neće saznati u Šapcu niti u široj Srbiji.

– Projekat je nastao na osnovu međudržavnog sporazuma između Vlade Austrije i Vlade Republike Srbije još 2009. godine – rekao je Nebojša Zelenović u ispovesti svojim pokolebanim biračima i sve dodatno zbunio.

Jer ako je Austrija potpisala međudržavni sporazum sa Srbijom, to je očigledno učinila i sa Albanijom i Kosovom. To, ipak, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović nije rekao. Ili je “Zelenku” Dušan Petrović toliko u mislima, da je Srbiji pripojio i Albaniju i oživeo deo carstva cara Dušana?

U Peći, pohvalili su se Nebojša Zelenović i njegov mlađani koalicioni partner Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, lepo su dočekani. Sa predsednicima skupštine Peć Islamom Husajem i opštine Gazmendom Muhadžerijem divanili su o životnim temama kao što su – sadnja jagode. Jer, kolegama iz Peći, svidelo se mnogo kako se u Šapcu gaje jagode i tako bi hteli i oni. Sve ostalo je nevažno. Tako bar Zelenović kaže lokalnom medijima na Kosovu.

U Srbiji, generalno, ni jedna lokalna samouprava ni jedna opština i grad ne sarađuje sa opštinama na Kosovu i ja ne znam razlog. Dakle, ono što je meni bilo važno je da počnemo da razgovaramo, da počnemo da se bolje upoznajemo. Ja sam siguran da ne postoji nijedna prepreka kada raščistimo nevažne stvari i nebitne teme, da ne postoji nijedna prepreka da počnemo da pričamo o stvarnim životnim temama. A životne teme su kako da proizvodimo više, kako da zaradimo više, kako da imamo bolje obrazovanje, kako da pomognemo da mladi iskoriste neke šanse koje se sada otvaraju, kako da uključimo građane više u odlučivanje, i onda imate dovoljno tema da sa prijateljima, evo sad ovde u gradu Peći, razgovaramo o tome. Mi možemo mnogo toga da naučimo od njih oni verujem mogu što šta dobro da čuju o tome kako smo mi uradili u našem gradu – izjavio je gradonačelnik Šapca.

Nije propustio ni da istakne, pred medijima lažne države Kosovo, kako je grad kojim stoluje – opozicioni.

– Šabac i Peć imaju mnogo toga zajedničkog. Vrlo je to zanimljivo da zapravo smo se mi kao gradovi i opštine sreli i počeli da sarađujemo, a vrlo smo u sličnim političkim situacijama generalno, što je vrlo karakteristična stvar. Mi smo jedan od retkih opozicionih gradova u Srbiji, baš kao što je Peć na Kosovu – reče Zelenović, i drugi put razdvoji Srbiju i Kosovo!

Inače, poseta delegacije Šapca opštini Peć je uzvratna, o čemu se u Šapcu mudro ćuti sve ovo vreme. Prošle godine u Šapcu je boravio predsednik Skupštine opštine Peć Islam Husaj, ali je ta informacija ostala sakrivena od šabačke javnosti. Na zvaničnim stranicama grada Šapca, gradonačelnika i predsednika skupštine, nigde se ne pominje da je u ovom gradu boravio bilo ko sa Kosova. Samo je na zvaničnoj stranici Ambasade Austrije u Srbiji ovo objavljeno i to sa slikom učesnika sastanka.

Sledeće godine “opoziciona braća” iz Peći i Šapca, ponovo se sastaju da polemišu o rezultatima projekta i verovatno – jagodama (!) A malobrojni Srbi koji su ostali u okolini Peći, biće obradovani još jednim laptop računarom iz “slobodarskog” Šapca.

Оставите одговор