Zelenović gradonačelnik, a umislio da je car!?

Šabačka čivija –  trn u oku demokratije:

To što je sudija u prvostepenoj presudi oslobodio krivične odgovornosti gradonačelnika Šapca za osnovanu sumnju da je krivac za proneveru nekoliko miliona evra iz gradskog budžeta, ne daje mu za pravo da nastavi da vlada ovim gradom kao da je njegova dedovina ili da je u najmanju ruku monarh!? Sve ono što je DRI zabeležio kao nepravilnosti u radu Grada Šapca za 2015.godinu daju nam za pravo za ovakav zaključak. Usud na utuk, rešenjem i odlukama preinačavao je odluke zakonodavne vlasti, izdizao se iznad svih organa vlasti… Učinio je sebe bitni „ za sve i bez čijeg odobrenja se ništa ne može“…

Naime, samo letimičan pregled  veoma dugog i detaljnog izveštaja Državnog revizora o svim propustima u funkcionisanju ove lokalne samouprave daje nam za pravo da konstatujemo sledeće:

  1. Gradonačelnik Nebojša Zelenović je u mnogo slučajeva odluke Skupštine kao vrhovne zakonodavne vlasti preinačavao svojim ukazima, odnosno rešenjima! Bilo da su u pitanju neke veoma bitne finansijske odluke, bilo da se radilo o imenovanjima ( postavljenjima) ili nekim drugim strateškim odlukama bitnim za rad ove samouprave. Posebno je to evidentno iz izveštaja DRI kad su u pitanju finansijska sredstva, pa su unapred određeni limiti  prekoračavani upravo rešenjima gradonačelnika ili nekim drugim njegovim odlukama…
  2. U izveštaju DRI koji ima više od 200 strana jedan od najvećih (ne)namernih propusta ove samouprave je nesprovođenje postupka javne nabavke, nema raspisivanja tendera, tako da se stiče utisak da su mnogi poslovi završavani „odokativno ili po sistemu ja tebi ti meni“!? Posebno je ovo prisutno kad su u pitanju javne nabavke, ali i mnogi drugi infrastrukturni poslovi na teritoriji grada i cele opštine, što je nedopustivo i ide direktno na dušu gradonačelniku i njegovoj rukovodećoj ekipi…
  3. Posebno bolna stavka su troškovi, bilo koje vrste. Rasipalo se šakom i kapom. Nemilice se trošilo i troši, tako da se prosto ne zna ko u svemu tome više prednjači. Delilo se preko mere onima kojima je i trebalo plaćati iz gradske kase, ali i onima kojima to svakako nije smelo da se radi… Spomenućemo samo mnoge NVO kojima se redovno isplaćivala nekakva apanaža, a nije smelo po slovu Zakona i drugih samoupravnih akata! Pobrkane su „ babe i žabe“, pa se više nije znalo ko su direktni, a ko indirektni budžetski korisnici?! Onda se u sačinjenom galimatijasu radilo „ šta je ko i koliko hteo“? Priznaćete, da je za sve to ipak najodgovorniji gradonačelnik i njegov kabinet! Koji nije uopšte mali i u kome ima čak i dupliranih funkcija?
  4. Jedna od rupa kroz koju se u ovoj samoupravi godinama odlivaju ogromna novčana sredstva u nepoznato su neevidentirani prihodi! Prihodi koji nisu uglavnom nikada stizali tamo gde je trebalo, a to je gradska kasa, odnosno radi popunjavanja gradskog budžeta!? Prosto je neshvatljivo da pojedina javna preduzeća čiji su osnivači Grad Šabac  jednostavno su se pravili ludi i izbegavali ono što im je jasna zakonska obaveza. Neshvatljivo je da se kirije od zakupa poslovnog prostora ne uplaćuju u gradsku kasu, već ostaju kao prihod na računu javnog preduzeća.. Da li ih je  iko pokušao u tome da spreči, da utera pare u gradsku kasu? Nije. Zašto? Pa, to je trebala sudija da pita gradonačelnika? Ali, pošto ga je oslobodila, to će morati da uradi neka druga „poštenija“ sudska instanca…A, kad  im je ponestajalo u kasi para, radili su se skoro  redovni rebalansi  budžeta, kad god je to zatrebalo, onima na vrhu ili nekim njihovim partijskim interesima..
  5. Nedopustivo je da i u ovoj opštini nema ažurne evidencije sopstvene imovine! Izgleda da je i to bure bez dna, ispod koga se izvlače debele pojedinačne koristi. A, kad nema precizne evidencije, onda nema ni prihoda po osnovu zakupa ili prodaje. Tako i na ovaj način je  Grad Šabac ostajao bez ogromnih prihoda. I to nikoga nije godinama bilo briga. Kao da je u pitanju neki tuđi grad, neka njima nepoznata opština.
  6. Kako se izigravala biračka volja građana vidi se „ ko dan“ na trošenju para na reprezentacije, putovanja, zapošljavanja „ po babu i stričevima“ mimo odluka resornog Ministarstva i tako dalje, i tako dalje…Primera radi, samo u predškolskoj ustanovi „Naše dete“ za neodređeno i određeno zapošljavalo se na desetine bez odobrenja resornog Ministarstva!

Ovo je samo najkraći siže najtipičnijih propusta u radu ove lokalne samouprave u kojoj su njihovim vlastodršcima „ puna usta demokratije“, čime verovatno pokušavaju da sakriju sve one anomalije na koje su bespovratno otišle narodne pare i zbog kojih je po službenoj dužnosti morao da reaguje Državni revizor! I to samo kontrolom jedne, 2015.godine. Šta li se tek posle dešavalo, kad je za ovu godinu gradonačelnik već „popio“ Krivičnu prijavu?

E.E.

Оставите одговор