Zelenović protivustavno uzurpirao pravo da odlučuje o parama Saveta mesnih zajednica u Šapcu!

Takozvani „referendumi“ Nebojše Zelenovića, bivšeg gradonačelnika Šapca, doživeli su fijasko na Ustavnom sudu Srbije. Najviša pravna instanca u državi ocenila je neustavnim njegov pokušaj da pod plaštom kvazi demokratije uzurpira prava i odluke legalno izabranih predstavnika gradjana u savetima šabačkih mesnih zajednica. Svoje zloupotrebe Zelenović je i dimaćoj i medjunarodnoj javnosti, nažalost, predstavljao kao vrhunski demokratski cin, iako je napravio sistem da o trošenju ogromnog novca gradjana odlucuje uzak krug njegovih poslušnika.

SAOPŠTENJE GO SNS Šabac

Gradski odbor Srpske napredne stranke u Šapcu pozdravlja presudu Ustavnog suda Srbije po kojoj su referendumi o trošenju novca od poreza na imovinu označeni kao protivustavni. Ovim je potvrđeno da je Srpska napredna stranka od početka bila u pravu kada smo iznosili kritike na račun ovakvog vida trošenja novca svih građana Šapca, zbog čega smo se krajem 2018. godine i obratili Ustavnom sudu Srbije.

Ustavni sud je u presudi donetoj 31. decembra 2020. godine ustanovio da pravilnici koje je donosilo tadašnje Gradsko veće grada Šapca po Odluci o pravu mesnih zajednica na prenos sredstava od poreza na imovinu fizičkih lica i načinu korišćenja ovih i drugih sredstava nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom. Ujedno, Ustavni sud je kao protivustavno i protivzakonito ocenio i utvrđivanje spiska učesnika neposrednog izjašnjavanja o predlozima projekata mesnih zajednica.

Referendumi, odnosno neposredno izjašnjavanje građana o trošenju novca od poreza na imovinu, za Srpsku naprednu stranku od početka su bili problematični i na to smo konstantno ukazivali. Tadašnja gradska vlast koju je predvodio Nebojša Zelenović ovakav vid učestvovanja svojih sugrađana u procesu odlučivanja videla je kao revolucionaran i demokratski, a istina je da je to bio pokušaj tadašnje lokalne vlasti da obesmisle postojanje saveta mesnih zajednica. Uz ovo, referendum je, između ostalog, bio i diskriminatorski.

Naime, mogućnost da predlažu projekte od interesa za svoju zajednicu imali su samo oni građani koji su platili porez. Na ovaj način diskriminisani su siromašni Šapčani. Uz ovo, dodatan problem bilo je i pravljenje posebnih spiskova glasača, odnosno prijavljivanje za takozvani referendum. Mnogi nisu bili obavešteni da moraju da se prijave kako bi glasali, pa smo imali situaciju da je u nekim mesnim zajednicama o projektima koji se tiču celokupne zajednice odlučilo jedva deset odsto stanovnika.

Presudom Ustavnog suda Srbije nedvosmisleno je utvrđeno da je prethodna vlast u Šapcu koju je predvodio Nebojša Zelenović radila protivustavno i protivzakonito. Preuzimanjem odgovornosti za Šabac, Srpska napredna stranka se obavezala da će interes građana biti na prvom mestu. U ovo spada i funkcionisanje mesnih zajednica koje će raditi isključivo u skladu sa zakonom. Saveti mesnih zajednica sami će odlučivati o trošenju sredstava i projektima na koje će biti utrošena sredstva za potrebe svih naših sugrađana.

Foto: mc.rs