Zgrada opštine zaudara, a „Šapu“ brine prljav grad?!

U opštini Novi Beograd kruži vic, da opasnost od budžetske i policije nije ništa naspram sanitarne inspekcije:

U interviju nedeljniku “Vreme“ od 01. februara 2018., Šapa je, žaleći se na institucionalnu prikraćenost svojih potencijala, između ostalog izjavio: “Novi Beograd je prljav, slabo se čisti, ali mi čak po statutu nemamo pravo da oformimo naše malo komunalno preduzeće, koje će da prazni, recimo, samo đubrijere.“

Pošto je ime JKP “Gradska čistoća“, na žalost, zauzeto, a ime npr. JKP “Novobeogradska čistoća“ bi sličnošću sa prethodnim, moglo zbuniti građane i onemogućiti ih u razlikovanju učinaka,pa i dovesti do pitanja što se duplira jedna te ista delatnost, to predlažemo  da mu se nadene ime JKP “Praznina“.

Jer “nomen est omen“ (ime je znamenje).  “Praznina“ najboje izražava suštinu ovog Šapinog predloga tako i celokupnog njegovog tzv. ne (političkog)  angažmana.

Sanjajući tako M(malo) K (komunalno) P (preduzeće) “Praznina“, specijalizovano za pražnjenje đubrijera, za čijeg direktora predlažemo  Tatijanu Poljak, gospođu koja je  vežbala za tu funkciju radeći  na privremenim i povremenim poslovima, koji su obuhvatali i pražnjenje đubrijera oko opštine (pa u pauzi malo do Šapine kuće da i tamo pomaže, hoću reći, isprazni đubrijere), smišljajući podelu funkcija u njemu, unutrašnju organizaciju  i procesa rada, promiče mu prljavština “na pragu“. U zgradi novobeogradske opštine, kojom krpa retko prođe, tačnije veći njenm delom. Njegov kabinet se naravno redovno čisti. Al’ on je drugo. On je “gradonačelnik“.Čisti se i kancelarija čuvenog “Kabineta (nema ga u papirima) građana“.

Kod njega blista, a u ostalom delu zgrade toaleti bukvalno zaudaraju. Po opštini kruži vic (vic?) da opasnost od budžetske inspekcije i policije nije ništa naspram opasnosti od sanitarne inspekcije da kojim slučajem bane u zgradu.

Zatarabili bi je kao izvor zaraze.Ne, ne štedi on čistačice, niti su one lenje. Jednostavno nema ih dovoljno. Najviše 3-4 žene, uz ponekad mašinsku pomoć. Pored zgrade opštine moraju da očiste i sve mesne zajednice. Kad to završe, sednu na prevoz pa u opštinu. Taman da uglancaju Šapin prvi sprat – severni deo i kancelarije “viđenijih“ u ostalom delu zgrade. Ostale kad stignu.

Nema čišćenja cele zgrade svaki dan.

Štedi Šapa na čišćenju. Kampanja je skupa.Valja novac prikupiti. Da može uknuo bi on i upravu. Realno, šta će opštini uprava. Počeo je od građevinske inspekcije, nju je već ukinuo, zapravo komirao, ali o tome u narednom članku.

Redovno plaća uslugu čišćenja firmi za koje čistačice rade, nije da ne plaća. Firma onda plaća nekih dvadesetak hiljada čistačicama. Ali, što bi Milašin reko, ređe. Sa deblim zakašnjenjem.

Šapa redovno plaća. Cena čišćenja je višestruko veća od zbira plata “brojnih“ čistačica. Firma kasni sa platama.

Nit mogu da stignu da svakodnevno pređu ogromnu kvadratru, nit imaju motiv. “Ni za leba im“ ne stiže – čistačicama. Šapa ne brine o pojedincima. On brine o svim

građanima.  Eto u malom kako bi to sa preduzećem bilo u velikom.

Požurimo da ispraznimo đubrijere  dok ga nije osnovao. Ako je po opštinskoj zgradi suditi, pražnjenje će se plaćati al’ će ga retko biti.

Darko Pejić

Оставите одговор