Zlatni nakit za Pajtićeve poslušnike!? (2)

Predsednica Udruženja Slovaka parama građana Vojvodine čašćavala čelnike DS-a:

Predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova (u isto vreme 2011. godine i potpredsednica i član Kolegijuma Vlade APV) iz budžeta Nacionalnog Saveta Slovaka kupila je  zlatni nakit od 407.000 dinara u zlatari „Royal Gold“ u Novom Sadu i podelila ga saradnicima iz APV i javnih ustanova APV,  jer su obezbedili lov na trofejnog jelena, smeštaj i svečanu večeru za odlazećeg ambasadora Igora Furdiku i njegovu suprugu.
Kao dokaz su javnosti prezentovani računi iz zlatare i analitička kartica iz računovodstva Nacionalnog Saveta Slovaka. Маkanova se međutim sve više upetljavala u sopstvene laži:  jednom navodi da je potrošila na zlatni nakit 345.000 dinara pa 400.000 dinara…Faksimili računa koje objavljujemo ne lažu.  „Ako laže koza, ne laže rog“…
Novac koji je potrošila na skupocene  poklone, bio je namenjen za unapređenje dve kulturne manifestacije Slovaka u Vojvodini  što je trebalo da košta ukupno 400.000 dinara!

Shvatajući da će zbog svega biti velike frke i problema, Ana Tomanova Makanova, koja je inače ogrezla u ovakvim ili sličnim mahinacijama, pomislila je u prvi mah, kada je informaciju o svemu zatražila Agencija za borbu protiv korupcije,  da je pronašla spasonosno rešenje, prevaljujući svu odgovornost na kolegincu iz vlade, Ilidiko Hajbvajs, ondašnju sekretarku Odbora za kadrovska pitanja APV, koja je u međuvremenu  umrla!? Ali, upetljala se u sopstvene odluke:pobrkala je vremenske termine, pa je ispalo da je pre podelila poklone nego što ih je i kupila i slično.

U odgovoru na zahtev za informacije  od javnog značaja Agenciji za borbu protiv korupcije,  Makanova je  navela da NSSNM se nije bavio izborom, vrste, kvaliteta robe, nego je ovlastio sekretara Komisije za kadrovska i administrativna pitanja pravnicu Ildiko Hajbvajs (zastupala je i funkciju savetnice predsednika Vlade APV Bojana Pajtića ) koja je napravila spisak saradnika, a Makanova ne zna šta je kupljeno u zlatari a niti kome je poklonjeno!? Nevešto i prozirno se branila Makanova…

Da li je na svečanosti Ana Makanova nosila deo nakita kupljen o državnom trošku u istom paketu sa poklonima?

Jer,  u svom saopštenju za medije, a koji je preneo i  slovački nedeljnik „Hlas ljudu“ (osnivač nedeljnika Hlas ljudu je NSSNM) predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova,od 9. maja 2017.godine, u poslednjem pasusu “svoje odbrane” takstativno nabrojava šta je kupio NSSNM, a pre toga je govorila kako uopšte ne zna šta je kupljeno, jer su to radili drugi!? Pozivanje na nekoga koga vise nema, tek neka služi na čast…

Citiramo njenu izjavu:

„Čak i u slučaju optužbe za nenamensko trošenje finansijskih sredstava NSSNM i u vezi kupovine specijalnih poklona (zlatne medalje, narukvice, ogrlica, sat…) postupali smo u skladu sa odobrenim planovima i programima i finansijskim planom NSSNM za 2011. godinu“!?

Samo, Nekoliko dana pre toga, Makanova je za Dnevnik, 4.05.2017. rekla sledeće:

-Na kraju petogodišnjeg mandata Nacionalnog saveta, svim pokrajinskim sekretarima koji su nam pomagali u radu kupljeni su pokloni. Takođe je upriličena svečana večera i lov, kazala je Makanova.
Tačno je da je Nacionalni savet Slovaka potrošio 400.000 dinara na poklone, ali ni dinar nije potrošen mimo finansijskog plana nenamenski, i bez znanja i odobrenja tadašnjeg Kolegijuma Pokrajinske vlade – izjavila je za „Dnevnik” predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Ana Tomanova Makanova.

Ali, Makanova se opet pokajala, i pokušala sve da demantuje. Međutim, odmah ju je „poklopila“ novinarka Dnevnika, Eržebet Marjanov,  koja je razgovarala  sa Makanovom o aferi zlatni nakit:

-Prosto je neverovatno koliko se laže. Pre mesec dana kad je u Novom Sadu izbio skandal da je predsednica jednog nacionalnog saveta, tad i potpredsednica bivše Pokrajinske vlade nenamenski potrošila blizu pola miliona dinara na kupovinu zlatnog nakita svim tadašnjim pokrajinskim sekretarima i na organizovanje lova jelena kapitalca u čast odlazećem ambasadoru, kako je to tada i sama priznala, kao i to da je za to dobila zeleno svetlo od kolegijuma tadašnje Pokrajinske vlade, sad tvrdi nešto sasvim suprotno.
Sve do sada rečeno je klasičan primer sukoba interesa! Pa čak i trgovina uticajem jer, funkcioner Anna Tomanova Makanova je u isto vreme potpredsednica Vlade AP Vojvodine i članica Kolegijuma Vlade APV a i predsednica Nacionalnog Saveta Slovačke Nacionalne Manjine u 2011. godini i ona ima moć da odluči o trošenju budžetskih sredstava u obe institucije i oba slučaja koji su povezani (uzročno- posledično).

– Zašto ovo budi veliku sumnju u  korupciju? – pita se javno Pavel Surovi, član Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

– Zato,  jer funkcioner Anna Tomanova Makanova prvo učestvuje 2011. godine kao potpredsednica Vlade AP Vojvodine i članica Kolegiuma Vlade APV uz odobrenje predsednika Vlade APV Bojana Pajtića i obezbeđuju iz budžeta AP Vojvodine lov na kapitalnog jelena u reviru Bač, svečanu večere i smeštaja za odlazećeg ambasadora, a u drugoj funkciji istovremeno i kao predsednice NSSNM (kako je ona navela u svojoj izjavi za Dnevnik 04.05.2017 da se ništa nije dešavalo bez odobrenje i znanja tadašnjeg kolegijuma Vlade AP Vojvodine kojeg je bila i sama član) kupuje “specialne poklone“ zlatni nakit iz druge institucije budžeta NSSNM, koji finansira Republika Srbija i APV! Njeni potpisi su na fakturama i nalozima za prenos finansijskih sredstava zlatari „Royal Gold“! A, ona navodno ne zna kome je podelila zlatni nakit?  Ali tvrdi i zna u svom odgovoru da su “specijalni pokloni“ podeljeni saradnicima iz APV, sekretarima APV i funkcionerima javnih ustanova jer su obezbedli lov na trofejnog jelena, svečanu večeru i smeštaj za ambasadora.

Ekipa portala Embargo

Sutra: zašto Ana Makanova skriva ko je od „žutih“ funkcionera dobio zlatne poklone?

 

Uhvaćena u laži!

Kako je predsednica Ana Tomanova Makanova mogle da donose Vanrednu odluku od 8. augusta 2011.godine o dodeli nakita, kad je izjavila za Dnevnik da je  za vreme svečanosti podeljen zlatni nakit, a Slovačke narodne svečanosti u Bačkom Petrovcu su trajale od 31. jula do 7. augusta 2011?

Kako može da tvrdi da sastavni deo ove vanredne odluke o kojoj valjda samo ona zna, da su računi iz Zlatare Royal gold prvi od 5. augusta 2011. godine a drugi od 10. augusta 2011. godine?
Zašto se krije treća faktura od 60.000 dinara iz Zlatare Royal Gold koja je zavedena u analitičkoj kartici?

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор