Zoran Stojiljković: Srpska politička scena je prepuna ružnih scena i ponašanja!

FOTO: www.mc.rs

Prof. Zoran Stojiljković o političkom cinizmu u Srbiji, borbi protiv korupcije…

Propali docent, politički nadničar, pozer i dezerter, samo su neke od brutalnih uvreda kojima je Zoran Živković, lider Nove stranke, častio svog dojučerašnjeg bliskog saradnika i nekadašnjeg člana te partije, inače profesora na Fakultetu političkih nauka, Vladimira Pavićevića.

– Ono kad propali docent postane politički nadničar – napisao je lider Nove stranke na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter uz izjavu Vladimira Pavićevića da Dragan Đilas može da pobedi u Beogradu.

Vladimir Pavićević, nekadašnji član Nove stranke je odbio da se oglasi povodom neprimerenih komentara partijskog šefa, za koga još od međusobnog razlaza od 2016. godine nikada nije želeo da kaže bilo šta loše.

Pavićevićev kolega sa FPN- a, prof. Zoran Stojiljković u razgovoru za portal “ Embargo” ocenjuje da  je  Zoran Živković izjavom na Tvitu iskazao cinizam prema čoveku sa kojim je donedavno sarađivao, ali da su takve izjave uobičajene i da su deo političkog kolorita Srbije:

-Nažalost, ovo je uobičajena praksa na političkoj sceni Srbije. Čak imate i mnogo ružnijih izjava i poruka na račun bivših saradnika. Radi se o negativnom primeru odnosa prema nekadašnjim saradnicima. Nije korektno, ali služi za izmirivanje nekih neraščićenih računa. Uvredljivo je reći za profesora da je propali docent, Vlada nikad nije bio propali docent, naprotiv bio je jedan od najbolji. On je svojevoljno napustio fakultet. E, sad to što je Živković rekao da je Vlada “politički nadničar” jeste oštro, ali je , smatram, u duhu političke korektnosti. Svedoci smo mnogo ružnijih izjava i otrovnih strela političara,šta sve jedan drugom ne kažu, tako da je ova Živkovićeva izjava cinična, ali je donekle u duhu i uokviru političke korektnosti.

FOTO: www.mc.rs

Profesore, šta se to dešava u glavama ljudi koji po prestanku saradnje i razmimoilaženju sa saradnicima imaju potrebu  da ih omalovažvaju i vređaju? Do juče se Živković kleo u Pavićevića kao u jednog od najboljih I najvrednijih poslanika, a već danas odapinje otrovne strele po njemu.Čemu da se, tek ,nadaju politički oponenti?

-Dok je lepo oni se hvale, tapšu po ramenima, a kada dođe do političkog razlaza, ili ako hoćete do “razvoda” onda se javi potreba da se relativizuje učinak svojih saradnika, javlja se potreba za polemikom , neprimernom retorikom i uvredljivim prepucavanjem. Dakle, posle “pucanja prijateljstva” one koje ste hvalii, sada ih relativizujete. Kažem, nije korektno, ali je to deo političkog kolorita i to je, nažalost uobičajeno u političkoj praksi. Eto, Pavićević je nekada bio najaktivniji na skupštinskim zasedanjima, a, sad se Zoran oglašava kako je on pisao 90 odsto amandmana i ističe da Pavićević nije nosio rad te stranke u Skupštini Srbije.Ali, to je uobičajena praksa omalovažavanja rada svoga nekadašnjeg bliskog saradnika. A ,tek šta sve kažu političari iz suprostavljenih stranaka.

Prema Vašim saznanjima gde je nastala jabuka razdora između Živkovića I Pavićevića?

-Razlozi su brojni i koncepcijski. Bolje je da pitate njih dvojicu. Uostalom, Vlada je izašao iz Zoranove stranke još 2016. godine i ostavku je obrazložio ličnim razlozima. Od tada nije rekao ni jednu ružnu reč za Živkovića.

Očigledno da je ulje na vatru dolila Pavićevićeva izjava, da bi po njegovom mišljenju opozicioni blok, koji obuhvata proevropske političke stranke u Srbiji, a čiji bi nosilac bio Dragan Đilas, mogao da pobedi SNS U Beogradu?

-Sve je moguće, ali to oni najbolje znaju.

Profesor Zoran Stojiljković ističe da  više  nije  član Agencije za borbu protiv korupcije i po njegovom mišljenju ista je dobro zamišljena i dobro radila, ali  je , smatra on, glavni problem to  što antikorupcijski zakoni nikoga ne plaše.

-Hvala Bogu, nisam više član Agencije za borbu protiv korupcije. Nisam dovoljno hrabar da bi se bavio takvim problemima. U stvari Agenciju sam napustio šest meseci pre isteka mandata, jer sam izabran za predsednika Sindikata , tako da nisam želeo da sedim na dve fotelje, uostalom radi se o sukobu interesa.

Da se razumemo Agencija je dobro zamišljena i urađeno je  mnogo stvari. Međutim, antikorupcijski zakoni nikoga ne plaše. Mi u Agenciji odradimo svoj posao, Tužilaštvo ćuti ne reaguje i ne pokreće postupak, ništa se ne dešava a javnost zbog ne sankcionisanja mnogih stvari koje su vidljive  svu krivicu  za neodrađeni posao svaljuje na Agenciju, koja je  u ovom slučaju ni kriva ni dužna.Sistemski to nije dobro urađeno i ako se nešto institucionalno ne izmeni i ako se ne daju ovlašćenja antikoruptivnim telima, od svega toga neće biti mnogo vajde.

S.M.

SNS odlučuje

Šta mislite da li će uz redovne izbore u Beogradu biti i vanrednih parlamentarnih?

-To zavisi od SNS. Ukoliko procene i budu sigurni  da imaju šansu da pobede u Beogradu, onda neće raspisivati parlamentarne izbore , u protivnom, ako procene da je gusto, eto nam vanrednih izbora.

                                                                           
FOTO: www.mc.rs

Ne želi da polemiše sa nekadašnjim šefom

Vladimir Pavićević, nekadašnji član Nove stranke oglasio se za portal “Embargo”, ne želeći da polemiše sa nekadašnjim šefom.
-Hvala vam za poruku. Na putu sam, a što se tiče pitanja koje ste poslali nemam komentar – bilo je sve što je Pavićević izjavio.

Оставите одговор