„Žuti“ birali „sudije simpatizere“, a uz pomoć tajne policije, diskreditovali one koji su označeni kao „neprijatelji DS-a“!?

Geneza propasti srpskog pravosuđa (drugi deo)

Posle petooktobarskih promena u zemlji,  u pravosuđu ključna mesta zauzeli su „prvoborci“ – sudije koje su još od 90-tih na različite načine (često i javno) podržavale i najavljivali dolazak DOS-a na vlast!  Dodatnu podršku su imali od NVO i međunarodnih institucija.

Delovanje tih sudija i sprovođenje „reforme pravosuđa“ se u tom periodu polako preseljava iz Društva sudija Srbije na širi front, zahvaljujući činjenici da se sada već otvoreno, moglo delovati preko predsednika sudova koji su postavljeni od strane novih vlastodržaca – tvrdi za antikorupcijski portal Embargo bivši sudija iz beogradske Palate Pravde. – Svako ko nije bio na toj „liniji“, bio je u opasnosti da bude stigmatizovan i svrstan u grupu onih sudija nad kojima je bilo potrebno sprovesti tzv. „lustraciju“. Ovaj termin bio je veoma omiljen na svim skupovima, konferencijama i izgovarali su ga kao mantru već pomenuti „prvoborci“, neskriveno pod tim podrazumevajući činjenicu da svako ko ne misli kao oni, treba da bude odstranjen iz pravosuđa.
S obzirom da je većina „dosovih sudija prvoboraca“, bila u poznijim radnim godinama  intenzivno se radilo  na podmlađivanju sudijskog kadra! U pravosuđe ulaze „mlade snage“ koje dosledno prihvataju i sprovode politiku svojih mentora.

Iz mračnih dubina okeana, sa čijih se obala nama nametala tumačenja našeg pravosudnog sistema i njihovih priorioteta, na površinu odjednom  „isplivavaju genijalci“ tipa Miodraga Majića, Dragoljuba Albijanića, njegove supruge  – sudije Nataše Albijanić, Siniše Važića i njegove supruge sudije Nevenke Važić, Aleksandra Trešnjeva (čija supruga je inače Aleksandra Trešnjev – predsednik Komore izvršitelja) itd. – nastavlja ispovest bivši sudija. – Slična stvar dešava se i sa tužiocima. Ključna mesta zauzimaju Bruno Vekarić, Miljko Radisavljević, Vladimir Vukčević, Jovan Prijić itd.
Opštepoznato je, da je to bio period potpune „tajkunizacije“ Srbije. Sve je počelo prvo sa pljačkaškim privatizacijama! Opet pod „stručnim nadzorom“ spolja. Plan je bio više nego očigledan: razoriti sve što je dobro i učiniti Srbiju sluškinjom sveta! A, da bi sve to uspešno odradilo, sprovelo u delo,  bilo je neophodno obezbediti adekvatne ( lojalne stranim nazovimo ih stručnjacima-ekspertima) ljudske resurse u pravosuđu…

To su oni, koji će, pored toga što su otvoreni za svaki vid saradnje sa stranim mentorima, biti podobni i da štite novostečena bogatstva!? Srpsko pravosuđe time ulazi u sasvim novu fazu života i rada u kome je čast i dostojanstvo profesije zamenjeno zaštitom (po svaku cenu) „ njegovog veličanstva privatnog kapitala“…
Znalo se, da je „kadriranje“ za izbore na sudijsku funkciju bilo prepušteno uglavnom DS-u i njihovim koalicionim partnerima. Time su i tajkunski centri moći – kao njihovi finansijeri, uspeli da obezbede „svoje sudije“. Sve „ za nedaj bože“ ako „lopovluk krene naopako“ i neko bude ipak morao pred lice pravde?

Sve kulminira u vreme reizbora sudija, u decembru 2009. godine. Opštepoznato je (o čemu su i pisali pojedini mediji) da su u Odborima DS-a pravljeni odabiri kandidata za sudije i tužioce!
Dokaz da se zaista tako i radilo, da je pravosuđe u potpunosti postalo sluškinja politike i pojedinaca na vrhu vlasti je slučaj  – koji je često pominjan u javnosti, u opštini Vlasotince!  O tome postoji i dokument stavljen na uvid javnosti, u kome doslovce  stoji da su „prednost u reizboru imali oni koje su funkcioneri DS ili pripadnici tajne policije na lokalnom nivou ocenili kao „simpatizere stranke“ ili kao one koji su „desetak godina unazad pružali svu pravnu pomoć stranci“! Kandidati koji su okarakterisani kao „okoreli neprijatelji DS“ nisu prošli reizbor (dokument dostavljen „Politici“ – Tanjug 8.3.2014.) Takođe, javna je tajna da su Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca koji su birali sudije i tužioce, koristili u to vreme podatke koje im je dostavljala BIA. Posebno je interesantna činjenica da je Boško Ristić, u vreme reizbora na sednicama Visokog saveta izjavljivao da, ukoliko se budu snimale sednice VSS-a, on neće učestvovati u daljem radu, da će napustiti sednicu!

E.E.

(nastaviće se)

Оставите одговор