Žuti gospodari „beogradskih prstenova“!? (2)

Demokratska pljačka Direkcije za imovinu:

U Direkciji za građevinsko zemljište i imovinu grada Beograda odgovorno tvrde da je  zakupac, firma „Pobeda“ bespravno na ovoj lokaciji, Tošin bunar broj 161. prvo porušila njihov poslovni prostor i na tom mestu napravila sopstveni objekat mnogo veće kvadrature!? Da bi potom tražili sudsku potvrdu učinjenog i dobili odluku po kojoj su  oni vanknjižni vlasnici novosagrađenog objekta?!

-Sve je to van svake pameti i zdrave logike, osim jasnog zaključka da je  nečijim ( a zna se čijim?) nečinjenjem u Direkciji za imovinu, zakupac sve to uradio, a da niko nije blagovremeno reagovao:  prvo je srušio postojeći, njihov objekat u kome su bili u zakupu, a potom pravi  bez  građevinske dozvole svoj objekat i još traži da mu se prizna vlasništvo, iako je sve to uradio nezakonito i na državnoj zemlji, čiji je korisnik Direkcija!? – tvrde u Direkciji za imovinu grada Beograda.

– „Pobeda“ u oktobru 2008.godine podnosi tužbu Trgovinskom sudu protiv Direkcije za imovinu i građevinsko zemljište grada Beograda i Republike Srbije, tražeći  da joj se prizna vanknjižno vlasništvo nad objektima ( od 766 i 67 kvadrata) koje je bespravno podigla na državnoj zemlji, ali i  s pravom korišćenja 3.000 kvadrata placa na istoj lokaciji!? Nekim čudom, sud im priznaje vanknjižno vlasništvo, presudom iz septembra 2010.  ne ulazeći u imovinsko-pravne odnose koji su doveli do divlje gradnje, već je konstatovao samo postojeće stanje!? Strašno, ali rukovodstvo Direkcije pod vođstvom Borisa Rankovića ( bivši šef kabineta Borisa Tadića i njegov kandidat za gradonačelnika Beograda na izborima 2012. ) – je glavni krivac što je do svega ovoga i došlo… Po komnadnoj odgovornosti, mada su u to vreme „žuti“ zaista bili pravi „gospodari beogradskih prstenova“!!!!

Direkcija i  Republika Srbija su na ovu presudu odmah uložile žalbu, ali su odlukom Apelacionog suda  od 18.01.2012. – odbijeni, pa je time potvrđena prvostepena presuda. U nastavku postupka, koji sada teče pred Privrednim sudom u Beogradu od 2013., sud je već u julu iste godine, doneo  odluku da je „Pobeda“ isključivi nosilac prava korišćenja zemljišta u ul.Tošin bunar broj 161. površine od čak 3.942 kvadratna metra! Dve godine kasnije (2015.)  ova presuda je postala i pravosnažna, jer je Privredni apelacioni sud odbio žalbu Direkcije…

– Direkcija za imovinu i građevinsko zemljište unazad tri-četiri godine, se ne predaje, jer pokušava da se spasi situacije u koju ju je dovelo prethodno rukovodstvo ovog Javnog preduzeća na čelu sa Borisom Rankovićem!? Na pravosnažnu presudu iz decembra 2015.godine izjavili su reviziju Vrhovnom Kasacionom sudu u januaru 2016.godine! Njihova teza je sasvim pravno i zdravorazumski ispravna: ne može se po osnovu vlasništva objekta koji je sagrađen bez građevinske i upotrebne dozvole steći pravo  korišćenja na zemljištu na kome je objekat podignut?! I da je o tome odlučivao sud, koji nije nadležan za to, već je za to nadležan Upravni organ!

Međutim ni ovo nije kraj ove „sage o otimanju državnog i narodnog“. „Pobeda“ je  prošle godine podnela tužbu protiv Direkcije i Grada Beograda da na susednim parcelama, koje se graniče “sa njihovom“ ne izvodi nikakve  radove, jer, time, navodno njih direktno ometaju u redovnim poslovima?! Parničari, bar u ovom maratonskom sporu  su izgleda nekako postigli dogovor oko službenosti prolaza pešaka i transporta na „spornim parcelama“.  Ali, firma  „Pobeda“ i dalje ostaje pri tome da osporava  bilo kakve radove na Unutrašnjem međuuličnom prostoru, jer navodno im to onemogućava nesmetani prilaz svom objektu, što, po tvrdnjama  Direkcije, uopšte nije tačno!?

Ovaj namerno izazvani „rašomon“ je glavni i razlog zbog  čega se toliko vremena odugovlačilo sa izgradnjom Severnih pristupnih puteva (LOT 1) ka mostu Ada? Nije bio razlog kašnjenja radova na pristupnim putevima raseljavanje Roma, niti bilo šta drugo, nego problem sa skverom u Tošinom bunaru broj 161.koji je nečinjenjem bivših gradskih čelnika – postao veliki problem i dokaz kako se „iz ničega može stvoriti sve“!?

E.E.

Sutra: Problem i sa zakupcem, „ Luss Investment“, sa skvera Tošin bunar broj 161.?

 

 

Оставите одговор